Eksim: Yapay Zeka ile Temiz Enerji Geleceği

Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Eksim Enerji, sürdürülebilir ve verimli enerji çözümleri sunmak için yapay zeka ve veri analitiği teknolojilerini kullanıyor.

Eksim Enerji, yapay zeka algoritmaları ile yenilenebilir enerji üretimini artıracak şekilde optimize edilmiş akıllı verileri kullanıma dahil etti. Bu şekilde şirket, entegre edilen algoritmalar sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum verimle üretim yapılmasını sağlayarak, enerji sistemlerinin daha verimli kullanılabilmesi için akıllı çözümler sunmaya hazırlanıyor.

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, sürdürülebilir ve verimli enerji çözümleri sunmak için yapay zeka ve veri analitiği teknolojilerini kullandıklarını belirterek, “Yenilenebilir enerji sektöründe yeni bir çığır açıldı. Artık enerjide değeri artıran destekleyici sistemler devreye giriyor. Dijital ikiz ve üretken yapay zeka teknolojileri yeşil dönüşüme verim, güvenilirlik ve hız kazandıracak.” sözlerini kullandı.

Akbay, teknoloji yatırımlarının şirketlerin iş süreklilikleri için hayati önem taşıdığının altını çizerek, “Yatırımlar için gerçekleştirilen fizibilite çalışmalarında, inşa ve işletme süreçlerindeki fırsat ve risklerin tespit edilmesi için teknolojiyi merkezde konumlandırmak kaçınılmaz hale geldi. Üretken yapay zeka, veri analitiği ve derin öğrenme gibi teknolojiler hızlı aksiyon alabilmek adına süreçlerimize değer katıyor.” dedi.

Akbay, teknolojik gelişmelerin enerji üretimine sağladığı katkıları şu şekilde aktardı: “Enerji piyasasındaki fiyat dalgalanmalarını daha doğru bir şekilde öngörebilmek için etkin risk yönetimi ve rekabetçi, dinamik fiyatlandırma stratejileriyle yenilenebilir enerjiyi tüketicilerle buluşturuyoruz. Teknoloji sayesinde enerji üretim tesislerinin projelendirme, yapım, üretim planlama ve bakım süreçlerinde kaynak ve zaman yönetimini optimize ediyoruz. Bu da arz-talep dengesinin kısa, orta ve uzun vadeli projeksiyonlarını daha doğru bir şekilde belirlememizi sağlıyor. Ayrıca işletmedeki tesislerimizdeki ana ekipmanların planlı ve plansız duruşlarını minimize etmek için öngörülebilir arıza tahminlerini tutarlı ve etkin duruş planlamalarıyla yönetiyoruz.”

Akbay, yapay zeka teknolojilerinin enerji yönetimindeki yeni nesil yaklaşımını detaylarıyla paylaşarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Yapay zeka temelli algoritmalar, anlık rüzgar hızı ölçümleri, rüzgar yönü, güneşin yeterliliği, bulutlanma riskleri, panel yüzeyi temizlik ihtiyacı, suyun regülasyonu ve elektriğin depolanması gibi birçok parametreyi bütünleştirerek üretimin öngörülmesini ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyor. Yıllar içinde topladığımız verilerle, iklim değişikliğinin etkilerini de modelleyerek rüzgarın, suyun ve güneşin gelecekteki üretimini minimize edilmiş hata paylarıyla öngörebiliyoruz. Bu algoritmalar, bir sonraki türbinin en verimli sonucu elde etmek için ne zaman devreye alınması gerektiği konusunda öneriler sunabiliyor. Sürekli öğrenme döngüsü içinde öngörülerimizi gerçekleşmelerle karşılaştırarak ilerliyoruz. Son dönemde, dijital ikiz teknolojisiyle ana ekipmanların tasarım değerlerinden sapmaları tespit edilebiliyor.”

Akbay, enerji üretiminde yeni nesil teknolojilere verdikleri öneme de değinerek şunları söyledi: “Üretim tesislerimizin performans takibi için yaptığımız teknoloji yatırımları, enerji ticaretine sınırlar ötesi değer katarken karbon sertifikalarının likiditesini artırıyor. Ayrıca, güvenilirliği temin etmek için yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini kayıt zinciri teknolojileriyle destekliyoruz. Ulusal ve uluslararası çalışmalara destek vererek fosil kaynak tüketimini azaltma hedefini destekliyoruz.”