Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Karbon Emisyonunu Azalttı

Geçen yılın elektrik tüketiminin yüzde 93,4’ünü yenilenebilir kaynaklardan elde eden Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, bu dönemde toplam karbon emisyonlarını bir önceki yıla göre yüzde 38,5 azalttığını açıkladı.

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin 2022 Entegre Sürdürülebilirlik Raporu yayımlandı.

Verilen bilgiye göre, 4 farklı ülkede 12 üretim tesisi bulunan ve 105 uluslararası pazarda faaliyet gösteren Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, “Sağlıklı bir geleceği birlikte inşa ediyoruz” sloganıyla 2022 yılı için hazırladığı sürdürülebilirlik raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Bu yıl, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, şeffaf bir biçimde sürdürülebilirlik stratejisi, performansı, hedefleri ve bu hedeflere ulaşma sürecindeki ilerlemeyi içeren iki kapsamlı rapor oluşturdu. “Tutkumuzun Hikayesi (Story of our Ambition)” adını taşıyan birinci rapor, kuruluşun sürdürülebilirlik stratejisinin yanı sıra sürdürülebilirlik girişimlerini, iyi uygulama örneklerini ve hedeflerini içeriyor. İkinci rapor ise “Eylemlerimizle İlgili Gerçekler (Facts about our Actions)” başlığı altında sunulmuş ve Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin sürdürülebilirlik performansını veriye dayalı bir yaklaşım kullanarak analiz ediyor, böylece sürdürülebilirlik uygulamalarına dair detaylı içgörüler sunuluyor.

“Yenilenebilir kaynaklardan elektrik temini yüzde 93’ü aştı”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, 2021 baz yılına göre Kapsam 1 ve 2 doğrultusunda toplam karbon emisyonunu %38,5, ton ürün başına karbon emisyonlarını ise %36 oranında azalttıklarını vurgulayarak, “Enerji yoğun olan yapı ürünleri sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir oyuncu olarak, gezegen sınırlarına saygı gösterme ve çevresel ayak izimizi azaltma sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu doğrultuda yenilenebilir enerji yatırımlarımıza hız veriyor ve düşük karbona geçiş yol haritamızı desteklemek için tüm olanakları değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Özgen Özkan

2022 yılında Bozüyük tesisinin çatısına 4 MW’lık ilk güneş enerji santralini başarıyla kurduklarını hatırlatan Özkan,”Türkiye’deki operasyonlarımızda elektrik kaynaklı karbon emisyonlarımızı yeşil elektrik temin ederek sıfırladık. İleriye dönük olarak, güneş enerjisi kurulu gücümüzü 2025 yılına kadar 18 MW’a çıkarmayı planlıyoruz. Bu da yıllık elektrik ihtiyacımızın %30’unu, kuracağımız yenilenebilir enerji santrallarından karşılamamızı sağlayacak. Buna paralel olarak saha dışı yenilenebilir enerji projelerine yatırımlarımızı da hızlandırarak elektrik tüketimimizde %50 yenilenebilir enerji üretimine ulaşmayı hedefliyoruz. Geri kalan elektrik kullanımımız için yeşil elektrik sertifikaları temin etmeye devam edeceğiz. 2030 yılı sonuna kadar ise Türkiye’de elektrik tüketimimizin tamamını kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Banyolarda Tüketilen Su ve Enerjiyi Azaltacak

Ürünlerin çevresel etkilerinin farkında olan kullanıcıların, şirketlerin bu konuda aldığı aksiyonlara yönelik artan bir önem atfettiklerini ve bu durumun artık bir rekabet avantajı haline geldiğini belirten Özgen Özkan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ağırlıklı olarak suyla çalışan bir ürün yelpazesine sahibiz. Kaynakları verimli kullanarak en düşük çevresel etkiye sahip ürünler tasarlamaya ve geliştirmeye, ürünlerimizin ömrünü uzatmaya ve doğa dostu malzemelerin payını artırmaya odaklanıyoruz. Başta ortak kullanım alanları olmak üzere, hanelerde de tüketilen su ve enerji miktarını azaltmak için tasarlanmış akıllı ve yenilikçi ürünler sunuyoruz. Sürdürülebilirliği gündemimizden hiç düşürmeden, tüm insanların hijyen ve esenlik ihtiyaçlarını karşılayan ürünler geliştirmek için, inovasyon ve dijitalleşme konusundaki uzmanlığımızdan yararlanmaya devam edeceğiz.”

Atıkların Yüzde 87’si Geri Dönüştürüldü

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, üretim kaynaklı atıklarda yaklaşık %87’lik geri dönüşüm oranını başardıklarını belirterek, 80’den fazla enerji verimliliği projesi sayesinde yıllık enerji kullanımının %2’si kadarını ve yaklaşık 2.290 hanenin bir yıllık elektrik tüketimine denk gelen enerji tasarrufu elde ettiklerini vurguladı. “Ton başına ürün enerji tüketimini 2020’ye kıyasla %4 azalttık ve 2025’e kadar bu oranı %14’e çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuşan CEO, Türkiye’de kadınların yeni işe alımlarda %50, çalışanlarda %38, yönetim kademesinde ise %40 oranında temsil edilmesinden gurur duyduklarını ifade etti.

“Sürdürülebilir kaynaklar, toplum ve iş dünyasının hassas dengesini korumanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. 2022 yılında Eczacıbaşı Topluluğu ile birlikte çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim alanlarında bir dönüşüm yolculuğuna çıktık ve sürdürülebilirlik odaklı girişimleri geliştirmek amacıyla tüm departmanlarda çalışma grupları oluşturarak sürdürülebilirliği tam anlamıyla benimseyen bir kurum kültürünü güçlendirdik” şeklinde konuşan Özgen Özkan, bu süreçte kuruluşun sürdürülebilirlik hedeflerini ve yol haritasını da yeniden gözden geçirerek güncellediklerini, hedeflerinin insan, ürün ve üretim olmak üzere üç temel başlıkta ele alındığını ifade etti.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım