Düşük Emisyonlu Çelik Üretimi Hızla Artıyor

Global Energy Monitor‘e göre, dünya da çelik üretiminin %49’u düşük emisyonlu EAO tesislerinden yapılıyor, bu da net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı artırıyor.

Global Energy Monitor (GEM), küresel demir ve çelik endüstrisindeki temiz enerji dönüşümünü inceleyen bir rapor yayımladı. Küresel Çelik Tesisi Takipçisi verilerine dayanan rapora göre, düşük emisyonlu Elektrik Ark Ocakları (EAO) ile çelik üretimi, şu anda inşaat halinde olan veya açıklanan projelerin %49’unu oluşturuyor.

Rapora göre, duyurulan çelik üretim kapasitesinin %93’ü EAO üretiminden oluşuyor. Ayrıca, planlanan yeni ve emekliye ayrılan tesisler, kömür bazlı çelik üretiminden uzaklaşıyor. Mevcut projeksiyonlara göre, dünyada faaliyet gösteren toplam çelik üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar %36’sını EAO üretiminin oluşturması bekleniyor. Bu oran, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) belirlediği net sıfır emisyon hedefinin biraz altında kalıyor ve sektörün sıfır emisyon hedefine yaklaşma potansiyelini gösteriyor.

Çin, mevcut çelik üretim kapasitesinde büyük bir paya sahipken, Hindistan kömür bazlı çelik üretiminde, demir ve çelik tesislerinin en büyük geliştiricisi olarak öne çıkıyor. GEM, Hindistan başta olmak üzere farklı ülkelerdeki yeni kömür bazlı çelik üretim kapasitesindeki artışın net sıfır emisyon hedefine uyumsuz olduğunu ve bu tesislerin atıl varlıklara dönüşebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Global Energy Monitor Ağır Sanayi Program Direktörü Caitlin Swalec, analizle ilgili değerlendirmesinde yeşil çelik dönüşümü için ilerlemenin umut verici olduğunu belirtti. Swalec, “Daha önce hiç bu kadar düşük emisyonlu çelik üretim tesisi geliştirme aşamasında olmamıştı. Ancak kömür bazlı kapasite artışı endişe verici. Sektörün şu anda ihtiyacı olan, temiz geliştirme planlarını gerçekleştirmek ve kömür bazlı tesisleri geliştirmekten uzaklaşmak.” ifadelerini kullandı.