Dünyanın İlk Hidrojen ve Batarya Trenleri Tanıtıldı

Stadler Rail, sürdürülebilir demiryolu ulaşımında bir yeniliğe imza atarak hem hidrojen hem de batarya ile çalışan bir tren filosu geliştirdi.

Almanya’nın bölgesel demiryolu taşımacılığında yıllardır kullanılan ikonik Stadler RS1 Railbus trenleri ömürlerinin sonuna geldi. Hem dizel hem de biyodizel ile çalışan bu trenlerin yerini, sıfır karbon salınımı sunan yeni nesil RS Zero trenleri alacak. Stadler RS Zero, hidrojen veya batarya ile çalışan ilk tren olacak ve yaklaşık 500 adet RS1’in yerini alacak.

Stadler RS1 Railbus’un halef olarak geliştirilen RS Zero, çevre dostu 2 sürüş teknolojisini bir araya getirerek demiryolu taşımacılığında yeni bir dönem başlatıyor. Hidrojen ve batarya gücünü kullanan bu yenilikçi araç, emisyonsuz çalışma sunuyor.

Avrupa’daki demiryolu hatlarının %43’ü, Almanya’daki hatların ise %38’i elektrifikasyondan yoksun. Bu hatlarda demiryolu trafiğini artırmak ve ulaşımda dönüşüm sağlamak için eski ve elektrifikasyonsuz hatların yeniden canlandırılması gerekiyor.

RS Zero’nun prototipi tek vagonlu hidrojen modeli olarak tanıtıldı, ancak 2 vagonlu konfigürasyonlar da mevcut. Tek vagonlu hidrojenli model 700 km menzil sunarken, 2 vagonlu konfigürasyonda bu mesafe 1.000 km’ye çıkıyor. Batarya ile çalışan modellerin menzili ise daha kısa; tek vagonlu versiyon 80-100 km yol alabilirken, 2 vagonlu konfigürasyonda bu menzil 90-180 km arasında değişiyor. Her 2 konfigürasyon da maksimum 120 km/s hızla seyahat edebiliyor. Batarya menzilleri ve istatistikleri bataryaların ömürleri sonuna göre verilmiştir.

Bu hibrit seçenek, demiryolu işletmecilerine güzergah uzunluğuna ve tercih edilen yakıt türüne göre en uygun aracı seçme imkanı sunuyor. Stadler’in RS Zero modelinde, yolcuların maksimum konforu ve erişilebilirliği ön planda tutulmuş. Konfigürasyona göre 70-150 yolcu kapasitesi sağlanıyor. Alçak giriş yüksekliği ve basamaksız alçak zemin, hareket kabiliyeti kısıtlı yolcular için büyük bir avantaj sunuyor. Ayrıca, bisikletler ve diğer hacimli eşyalar için çok amaçlı bir alan mevcut. Bu alan, ihtiyaç halinde daha fazla bisiklet için koltukların katlanabilir olmasıyla esneklik sağlıyor.