Dünyanın En Hızlı Elektrikli Araç Bataryası Tanıtıldı

Çin otomotiv sektörü, dünyanın en hızlı şarj olan elektrikli araç bataryasını tanıttı. CATL ve SAIC-GM ortaklığında geliştirilen batarya, 6C şarj oranı sunuyor.

General Motors’un Çin’deki ortak girişimi SAIC-GM ile batarya üreticisi CATL, dünyanın en hızlı şarj olan elektrikli araç bataryasını tanıttı. Lityum Demir Fosfat (LFP) yapısına dayanan bu batarya, 6C şarj oranı ile Geely’nin önceki rekorunu elinde bulunduran Golden Battery’yi 5.5C geride bırakıyor.

Yeni batarya, gelecek yıldan itibaren General Motors’un 900 voltluk Ultium platformunda kullanılacak. Şarj sürecinin verimliliğini artırmak ve performansı istikrarlı hale getirmek için özel bir elektrolit kullanıldı. Bu elektrolit, iletkenliği artırmak ve viskoziteyi azaltmak üzere optimize edilmiş bir formülasyona sahip. Yeni formül, lityum iyonlarının hareketini hızlandırarak pilin daha verimli çalışmasını sağlıyor.

Golden Battery, 10.5 dakikada %10’dan %80 doluma ulaşabiliyor. Ancak yeni batarya, bu süreyi 10 dakikanın altına çekme potansiyeline sahip. Bu gelişme, şarj sürelerini içten yanmalı motorlu araçların yakıt dolum sürelerine yaklaştırarak elektrikli araçların daha hızlı benimsenmesine katkı sağlayabilir.

SAIC-GM, 6C bataryanın yalnızca 5 dakikalık bir şarjla 200 kilometreden fazla menzil sunduğunu açıkladı. Bu durumun bataryalı elektrikli araç (BEV) kullanıcılarının menzil kaygısını büyük ölçüde azaltacağı vurgulandı. Çin, batarya teknolojilerinde Kore, Avrupa ve Japon endüstrilerinin çok önünde bulunuyor.