Dünyanın En Büyük Yüzen Enerji Santrali Görevde

Çinli Mingyang Smart Energy’nin ürettiği OceanX, dünyanın en büyük yüzer rüzgar platformu olarak konuşlandırılmak üzere yola çıktı.

Çin’in en büyük özel rüzgar türbini üreticisi MingYang, OceanX adlı dünyanın en büyük yüzer rüzgar enerjisi platformunun inşaatını geçtiğimiz ay tamamladığını duyurdu. Nisan’da başlayan kurulum süreci 4 ayda tamamlandı. Firma, OceanX’in konuşlandırılmak üzere yola çıktığını ve bu adımın yeni bir kilometre taşı olduğunu açıkladı.

OceanX, V şeklinde bir kule yapısına sahip. Çin’in Qingzhou IV Offshore rüzgar çiftliğine doğru yola çıkan OceanX, Y şeklindeki yüzer platformuyla 353 kilometrelik mesafeyi 72 saatte kat edecek. Platform, toplamda 16,6 MW kurulu güce sahip 2 rüzgar türbini (8.3 MW MySE8.3-180) taşıyor. OceanX, derin sularda rüzgar yakalama kapasitesini artırmak ve verimliliği optimize etmek için tasarlandı.

Mingyang, OceanX platformunda köprülerde yaygın olarak kullanılan kablo bağlama sistemini tercih ediyor. Bu sistemin, yük aktarımını kolaylaştırdığı ve kule yapısını daha hafif hale getirdiği belirtiliyor. Verimliliği artıran ve yükü azaltan V-şekilli kule tasarımına sahip platformda, kolay erişim için hem asansör hem de merdivenler bulunuyor.

Mingyang, OceanX’in yılda yaklaşık 54.000 MWh elektrik üretmesini bekliyor, bu da tek bir platformun 30.000 haneye enerji sağlayabileceği anlamına geliyor. Kanat çapları 182 metre olan OceanX, yaklaşık 16.500 ton ağırlığında ve en az 35 metre derinlikteki sularda çalışacak şekilde tasarlandı. OceanX, 79,8 m/s rüzgarlara ve 30 metreye kadar dalgalara dayanabiliyor.