Dünyanın En Büyük Isı Pompası Kuruluyor

Fin enerji şirketi Helen Oy, MAN Energy Solutions’ın sağladığı dünyanın en büyük havadan suya ısı pompasını devreye alıyor. Bu dev sistem, 30 bin evi ısıtacak.

Helsinki, kış aylarında 30 bin evi ısıtmak ve karbon emisyonlarını azaltmak için dünyanın en büyük su kaynaklı ısı pompasını inşa ediyor. Bu dev sistem, yalnızca yenilenebilir enerji kullanarak çalışacak ve -20 dereceye kadar düşük sıcaklıklarda etkin kalacak. Isı pompası, yıllık 26 bin ton CO2 emisyonunu azaltacak.

Helsinki, 10 yıl sonuna kadar karbon nötr olma hedefi doğrultusunda merkezi ısıtma sistemlerini yeniliyor. Merkezi ısıtma, enerji verimliliğini artırmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu sistemde ısı üretimi merkezileştirilir ve sıcaklık, yeraltı boru ağları aracılığıyla evler ve işyerlerine iletilir. Bu sistemler, fosil yakıtlarla ısı üretmektedir.

Bu bağlamda Finlandiya, başkentini daha çevre dostu hale getirmek için sistemlerini ısı pompalarıyla yeniliyor. Isı pompaları, soğuk bir alandan sıcak bir alana ısı transferi yaparak, soğuk yerleri daha soğuk ve sıcak yerleri daha sıcak hale getirir. Helsinki’deki yeni tesis, çoğu ısı pompasının çevreye zararlı gazlar kullanarak gerçekleştirdiği bu işlemi temiz bir şekilde yapacak. Bu yenilikçi sistem, CO2’yi zararsız bir soğutucu olarak kullanarak suyun sıcaklığını artıracak ve şehirdeki ısıtma ağına entegre edecek.

MAN Energy tarafından üretilen bu ısı pompası, -20 dereceye kadar düşük sıcaklıklarda çalışabilirken, 90 dereceye kadar ısı sağlayabiliyor. Tam ısıtma kapasitesi, hava sıcaklığına bağlı olarak 20-33 MW arasında değişiyor ve bu özelliğiyle dünyanın en büyük ısı pompası olma unvanını taşıyor.

Isı pompasının enerjisi, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak, böylece ısıtma ihtiyaçları fosil yakıtlardan yeşil enerjiye kaydırılacak. 50 MW kapasiteli kazanlarla birlikte, bu ısı pompası Helsinki’deki 30 bin eve yılda 200 GWh ısı sağlayacak ve yaklaşık 26 bin ton CO2 emisyonunu önleyecek. Isı pompasının, 2026-2027 sezonunda Helen Oy tarafından işletilen tesise entegre edilerek faaliyete geçmesi bekleniyor.