Dünya Devlerine Ceza Yağdı

Yeni yıl çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) sürdürülebilirliğinin hak ettiği noktaya ulaşması için kanun yapıcılar açısından yoğun geçecek.

2022 yılı, iklim ve sürdürülebilirlik kurallarının oluşturulması açısından şimdiye kadarki en yoğun sene oldu. 2023’te de siyaset yapıcıların usulsüz yada hileli kurumsal davranışların etrafındaki ağı büyütmesi bekleniyor.

Kanada’dan Güney Afrika’ya, tavsiyeedilen yada uygulanan kurallar 2022 senesinde kurumsal tedarik zincirlerinde şeffaflıktan muhit dostu bir faaliyetin neye benzediğinin tanımlanmasına kadar her şeyi kapsadı.


İklim hedeflerine erişme çabasının bir parçası olarak mevcudiyet yöneticileri için sürdürülebilirlik kuralları getirmeye başladı. Düzenleyici denetim, yatırım derecelendirmelerini ve sürdürülebilir yatırım fonlarının etiketlenmesini de kapsayacak halde genişledi.

Trilyonlarca dolar çevresel, toplumsal ve yönetişimsel kimliklerini öne çıkaran işletmelere akarken, ‘yeşil yıkama’ veya şişirilmiş iklim dostu iddialara ait endişeler de artıyor.

Düzenleyiciler, fena uygulamaları cezalandırmanın zor olduğu daha net piyasa koruma rayları için baskı yapıyor.

Gerçi 2022’de bu durumdeğişmeye başlamıştı. Amerika’de hem Goldman Sachs bununlabirlikte BNY Mellon bölümleri Çevresel, Sosyal, Yönetişim (ESG) hataları sebebiyle para cezasına çarptırıldı.

Alman mevcudiyet yöneticisi DWS’ye baskın düzenlendi ve yatırımcıları yanlış yönlendirdiği iddialarının peşinden genel müdürü çekilme etti.

Enerji devi Glencore, KLM ve Shell de son 12 ay arasında yasal veya düzenleyici zorluklarla karşılaşan firmalar içinde yer aldı.

Çok yakında firmalar artık gönüllü normlardan oluşan gayri muntazam bir yamalı bohçanın arkasına saklanamayacaklar.

2023 senesinde AB, Amerika ve yeni Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu veya ISSB, firmalar için iklimle alakalı izahat kurallarına son şeklini verecek. ESG kuralları da hızla isteğe bağlı olmaktan çıkıp mecbur hale gelecek.

Bu kadar kılavuzun ortaya çıkmasıyla birlikte, küresel olarak düzenleyicilerin temel görevi, hepsinin neşekilde senkronize edileceği olacaktır.

ISSB ek olarak küresel bir raporlama taban çizgisi oluşturarak yatırımcıların kurumsal çabaları karşılaştırmasını kolaylaştıracak.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım