Dolap ile Moda Sektöründe Sürdürülebilirlik Dönüşümü

İkinci el ürünlerin satıldığı Dolap platformu, Sürdürülebilirlik Etki Raporu’nu paylaştı.

Platformun çevresel ve sosyal etkilerini ortaya koyan raporda, alıcı ve satıcı arasında kurulan köprüyle sera gazı emisyonu, su tasarrufu ve ekonomik faydalar gibi çeşitli alanlarda kayda değer sonuçlar ortaya çıktı.

Dolap, yayınladığı Sürdürülebilirlik Etki Raporu ile ikinci el alışverişin çevresel ve sosyal etkilerine dair çarpıcı veriler sundu. Platforma yüklenen 15 milyondan fazla ürünün yeniden kullanılması sayesinde yılda 204 bin ton karbondioksit salımı önleniyor. Bu, binlerce ağacın dikimiyle eş değer bir etki yaratıyor.

Dolap’ın döngüsel ekonomiye katkısı ise bununla sınırlı değil. Platformda her yıl 10 bin ton ham madde (1010 ton metal, 2716 ton plastik, 7000 ton tekstil) yeniden kullanıma kazandırılıyor. Bu sayede doğal kaynakların tüketimi azalırken, atık miktarı da önemli ölçüde düşüyor. Ev ve yaşam, elektronik, giyim gibi geniş bir ürün yelpazesiyle hizmet veren Dolap, bu alanda önemli bir boşluğu dolduruyor.

Dolap, sadece çevreye değil, aynı zamanda ekonomiye de katkı sağlıyor. Platform üzerinden yapılan satışlar, yılda 50 milyon metreküp su tasarrufu sağlıyor. Bu, 20 bin olimpik havuzu dolduracak kadar suya denk geliyor. Ayrıca, 254 bini aşkın kadın için ek gelir kaynağı oluşturarak ekonomik güçlenmeye katkı sağlıyor.

Dolap kurucularından Hande İzmirlioğlu, “İkinci el alışveriş, sadece bir tüketim tercihi değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek için atılmış önemli bir adım. Dolap olarak, kullanıcılarımızın hem çevreye duyarlı hem de ekonomik açıdan faydalı alışveriş yapmalarını sağlıyoruz. Sürdürülebilirlik Etki Raporumuz, bu doğrultudaki çalışmalarımızın somut sonuçlarını ortaya koyuyor. İkinci el alışverişin yaygınlaşmasıyla, hem gezegenimizi koruyor hem de daha adil bir dünya inşa ediyoruz” dedi.