Doğuş Otomotiv’den 2023 Sürdürülebilirlik Raporu

15 yıldır aralıksız sürdürülebilirlik raporu yayımlayan Doğuş Otomotiv, 2023 yılı raporunda pek çok yeniliğe imza attı. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standardı da dahil olmak üzere uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan rapor, şirketin “Sürdürülebilir Bir Geleceği Birlikte Şekillendirmek” teması etrafında şekillendirildi. Doğuş Otomotiv, sürdürülebilirlik yönetimini kurumsal stratejisiyle entegre ederek sektöründe ve diğer sektörlerde örnek teşkil eden bir model oluşturdu.

2023 raporunda Doğuş Otomotiv, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik önemli ilerlemeler kaydetti. Geçen yıla oranla:

  • Karbon ayak izinde %6,94
  • Lojistik operasyonlar kaynaklı emisyonlarda %12,5
  • Elektrik tüketimi kaynaklı emisyonlarda %28,5 oranında azalma sağlandı.

Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları

Doğuş Otomotiv, 2023 yılında dekarbonizasyon stratejisini ilk kez açıkladı ve güneş enerjisi santrali yatırımıyla elektrik tüketiminden kaynaklanan emisyonlarını baz yıla göre %28,5 düşürdü. Ayrıca, elektrik ihtiyacının %67’sini yenilenebilir kaynaklardan karşıladı ve yenilenebilir enerji üretimini 4.191,9 MW’a çıkardı. Bu adımlar, şirketin enerji verimliliği konusundaki kararlılığını ve çevresel sorumluluklarını yerine getirme taahhüdünü göstermektedir.

Kadın İstihdamı ve Eğitim Yatırımları

Doğuş Otomotiv, kadın istihdamını artırmak için de çeşitli adımlar attı.

  • Kadın çalışan oranı %34,65’e,
  • Kadın yönetici oranı ise %33,57’ye yükseltildi.

Bunun yanı sıra, çalışanların gelişimine büyük önem veren şirket, eğitim yatırımlarını artırarak çalışan başına eğitim saatini 40,09’a çıkardı ve toplam gönüllülük saatini 1.255’e ulaştırdı. Eğitim harcamaları ise çalışan başına 9.903 TL’ye yükseldi.

Dijital Dönüşümde Önemli Adımlar Doğuş Otomotiv, 2023 yılında dijital dönüşüm kapsamında 100 dijital proje tamamladı ve bayi ağının %19,51’inin yenilenebilir enerjiye geçiş yapmasını sağladı. Enerji verimliliği oranını %38,86’dan %68,70’e çıkararak büyük bir başarı elde etti.