Dev Proje: Karadeniz Holding ve MOL Enerji Gemisi Üretiyor

Dünyanın en büyük yüzer elektrik santrali filosuna sahip olan Karadeniz Holding, LNG taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Japon Mitsui O.S.K. Lines (MOL) ile birlikte kurduğu KARMOL markası altında yeni bir enerji gemisi inşa etmeye hazırlanıyor.

Sedef Tersanesi’nde 5 Temmuz’da gerçekleştirilen sac kesim töreniyle yapımına başlanan geminin, Mayıs 2026’da denize indirilmesi hedefleniyor.

Karadeniz Holding‘in denizcilik şirketlerinden biri olan Mitsui O.S.K. Lines ile ortak girişimi olan KARMOL, yeni bir yüzer elektrik santrali gemisi inşasına başladı. Karadeniz Holding, bu gemiyle dünyanın çeşitli bölgelerinde elektrik ihtiyacı olan ülkelere çözüm sunmayı amaçlıyor.

Kurulu güç kapasitesi 257 megavat olacak olan gemi, en son teknoloji motorlarla donatılacak ve hızlı, ekonomik ve çevre dostu bir enerji üretim çözümü olarak öne çıkacak. Geminin inşasının Mayıs 2026’da tamamlanması ve denize indirilmesi planlanıyor.

Sedef Tersanesi’nde düzenlenen sac kesim törenine, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Remzi Karadeniz ve Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Karadeniz, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, MOL Türkiye Genel Müdürü Cem Savaş, Bureau Veritas, Seft Dizayn ve Sedef Tersanesi’nden üst düzey yetkililer katıldı.

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz, törende yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2000’li yılların başında yatırımına başladığımız powershiplerimizin sayısı bugün 40’a ulaştı. Holding olarak, dünyanın en büyük powership filosuna sahibiz ve bu alandaki yatırımlarımıza devam ediyoruz. 7 bin megavatlık kurulu gücümüzle, dört kıtada sürdürülebilir ve kesintisiz elektrik üretiyoruz. Bugün sac kesim törenini gerçekleştirdiğimiz yeni gemimizle birlikte filomuzu daha da güçlendirmiş olacağız. İş ortağımız MOL, dünyanın en büyük denizcilik ve LNG taşıma şirketlerinden biri. MOL ile birlikte kurduğumuz KARMOL şirketimizin imzasını taşıyacak olan yeni powership, 257 megavat kurulu güç kapasitesine sahip olacak ve Mayıs 2026’da suya inecek.”