Demeter, H2’ye Yeşil Çelik Yatırımı Yapıyor

Demeter, İsveç’in Boden kentinde, yüksek fırın teknolojisinden %95 daha az emisyonlu yeşil çelik üreten H2 yeşil çeliğin amiral gemisi tesisine yatırım yapıyor.

Çelik üretimi, küresel olarak en büyük CO2 yayıcılarından biridir ve sektörden kaynaklanan toplam sera gazı emisyonları, fosil yakıtların küresel kullanımından kaynaklanan doğrudan emisyonların %7-9’unu oluşturarak azaltılması en zor sektörlerden biri olarak öne çıkıyor.

2020 yılında kurulan H2 Green Steel, çelik üretim tesisinin entegre bir parçası olarak giga ölçekli bir yeşil hidrojen tesisini içeren projeyle amiral gemisi yeşil çelik tesisini geliştiriyor. Şirket, normalde üretilen CO2 emisyonlarının çoğundan kaçınarak demir oksitten oksijeni uzaklaştırmak için yeşil enerji kullanılarak üretilen hidrojeni kullanıyor ve üretim sürecinde gerekli olan enerjiyi %100 yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. İnşaat 2022’de başladı ve tesisin 2030 yılına kadar yılda beş milyon ton yeşil çelik üretme hedefiyle 2026’da faaliyete geçmesi bekleniyor.

Yeni yatırım, H2 Green Steel’in Ocak ayında yaklaşık 1,8 milyar Euro’luk öz sermaye ve 4 milyar Euro’luk borç dahil olmak üzere gerçekleştirdiği sermaye artırımını takip ediyor. Yatırım, hidrojen endüstrisini ölçeklendiren projelere adanmış yatırım yönetimi firması Hy24 ile ortaklaşa gerçekleştirildi.

H2 Green Steel CFO’su Otto Gernandt, “Demeter, iklim eylemini hızlandırma konusundaki aciliyet duygumuzu ve taahhüdümüzü paylaşıyor. Yatırımları, dünyanın ilk büyük ölçekli yeşil çelik fabrikasının vizyonundan tam olarak uygulanmasına geçmemizi sağlayan şeyin ayrılmaz bir parçasıdır. Önümüzde uzun bir ortaklık için sabırsızlanıyoruz.”