Dalaman Güneş Enerjisine Geçiyor

Türkiye’nin en yoğun havalimanları arasında olan YDA Dalaman Havalimanı, yenilenebilir enerji üretimi ve sürdürülebilirlik stratejileri kapsamında Türkiye için önemli bir projeyi hayata geçirdi.

YDA Dalaman Havalimanı Üst Yöneticisi (CEO) Yiğit Laçin, santral ile yılda 200 bin ağacın korunacağını ve yaklaşık 4 bin 500 ton karbondioksit emisyonunun engelleneceğini açıkladı. Dünyanın enerji verimliliği en yüksek ve çevre dostu havalimanlarından biri olma hedefiyle hareket eden Dalaman Havalimanı’nda, güneş enerji santralinin ilk fazı tamamlandı. Bu fazda, 45 bin metrekarelik çelik yapı üzerine 15 bin güneş paneli kuruldu.

Laçin, havalimanının sürekli olarak elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Yılda yaklaşık 3 bin hanenin elektrik enerjisi talebine eşdeğer olan 8 bin 250 kilovat DC kurulu güce sahip olacağız. Havalimanı terminal binası çatısı üzerine kurulu dünyadaki en büyük güneş enerjisi santraline ülkemiz adına imza atmaktan büyük gurur duyuyoruz,” dedi.

Dalaman Havalimanı’nın “Türk Riviera’sında 1100 kilometreden daha uzun bir sahil şeridine hizmet verdiğini” vurgulayan Laçin, geçen yıl 5,2 milyon yolcuya hizmet verdiklerini belirtti. Havalimanının, Dalaman, Fethiye, Ölüdeniz, Dalyan, Marmaris ve Kaş gibi önemli turizm bölgelerine yakınlığı nedeniyle Türkiye’nin en yoğun altıncı ve uluslararası yolcu bakımından en yoğun beşinci havalimanı olduğunu belirtti.

YDA Dalaman Havalimanı, Türkiye’nin en yeşil havalimanlarından biri olma hedefi doğrultusunda pek çok projeyi hayata geçirdi. Laçin, uçak emisyonlarının azaltılması için APU’ların daha az kullanılmasına yönelik havayolları ve yer hizmetleri şirketleriyle anlaşmalar yapıldığını, havalimanındaki tüm aydınlatmaların LED aydınlatmaya dönüştürüldüğünü ve elektrik tüketiminin azaltıldığını söyledi. Ayrıca apron operasyonları için kullanılan araçlar ve yöneticilerin araçlarının elektrikli araçlarla değiştirildiğini belirtti.

Laçin, havalimanlarının onaylanmış tek küresel karbon yönetimi sertifikasyon programı olan Havalimanı Karbon Akreditasyonu programına girerek Seviye 2 ‘Azaltma’ akreditasyonunu aldıklarını ifade etti. Havalimanı personelinin enerji kullanımını azaltmak için sensör tabanlı kontrol sistemi kurduklarını belirten Laçin, belirli alanlarda hareket olmadığında ısıtma, iklimlendirme ve aydınlatma sistemlerinin otomatik veya manuel olarak kapatıldığını söyledi. Ayrıca, kağıt israfını azaltmak ve teması minimuma indirmek amacıyla QR kod kullanımına geçildiğini belirtti.

“Sürdürülebilirlikle ilgili hedeflerimiz doğrultusunda bu gibi pek çok çalışmamızı sürdürecek ve yeşil enerjiye dönüşüm için üzerimize düşeni yapacağız,” diyerek açıklamasını tamamladı.