Çin’in Yeni Keşif Aracının Hedefi Ay’a Yolculuk

Çin, Ay’ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak için “Çang’ı 6” keşif aracını bu yılın ilk yarısında göndermek üzere hazırlıklara başladı.

Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, keşif aracının bileşenleri iki askeri kargo uçağıyla Haynan Adası’na taşınarak fırlatışın gerçekleştirileceği Vınçang Uzay Merkezi’ne getirildi. Keşif aracı, burada 4 parçadan oluşan yapısı birleştirildikten sonra fırlatış öncesi kontrolleri yapılacak. “Çang’ı 6” keşif aracının 2024’ün ilk yarısında fırlatılması planlanıyor ve amacı Ay’ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak.

Çang’ın ay keşif görevleri, 2007 ve 2010 yıllarında Ay yörüngesine yollanan “Çang’ı 1” ve “Çang’ı 2” uydularıyla başladı. Bu keşif görevleri, Ay’ın haritalandırılmasının yanı sıra yüzeye yumuşak iniş için hazırlık amacı taşıyordu. “Çang’ı 3” görevinde, “Yütu” (Yeşim Tavşanı) adı verilen gezgin keşif aracı 14 Aralık 2023’te Ay yüzeyine indirildi. “Çang’ı 4” görevinde ise “Yütu-2” gezgin keşif aracı 3 Ocak 2019’da Ay’ın karanlık yüzüne indirilerek Çin, bunu başarabilen ilk ülke oldu.

İlk keşif aracı “Çang’ı 5”, 24 Kasım 2020’de fırlatıldıktan sonra Ay’ın yüzeyinden 1,73 kilogram kaya ve toprak örneği toplayarak 16 Aralık 2020’de Dünya’ya döndü. Çin, Ay’daki keşif faaliyetlerini gelecek yıllarda “Çang’ı 6″nın yanı sıra, 2026’da Ay’ın güney kutbunda keşif yapmak üzere “Çang’ı 7” ve 2027’de doğal kaynak kapasitesini doğrulamak ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inşası için testler yapmak üzere “Çang’ı 8” görevlerini planlıyor.

Çin, 2030’larda Ay’a insanlı seferler düzenleme ve Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlama hedefini benimsemiştir.