Çin Firmaları, Diyarbakır’da E-Otobüs Üretecek

Çinli Qingdao Kelin Motor, yerel işbirlikçileriyle Karacadağ OSB, TSO ve yerel yönetimlerle Diyarbakır’da elektrikli otobüs üretimi için görüştü.

Karacadağ OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Beşir Yılmaz, Qingdao Kelin Motor Teknoloji Grubu yetkilileriyle elektrikli otobüs montaj fabrikası kurma görüşmelerinin olumlu geçtiğini Firmanın son kararını beklediklerini belirtti. Çinli firmanın Karacadağ OSB’ye yatırım yapması durumunda 1500 kişinin istihdam edileceğini belirtti. Firmanın ilk etapta 100 dönüm arazi talebi olduğunu ifade etti.

Yılmaz, firmanın ilave yatırımlar yapacağını ve genişleme taleplerinin olduğunu belirtti. İlk aşamada tamamen montajla elektrikli otobüs üretileceğini, ardından yedek parçaların ve diğer parçaların üretileceğini söyledi. İlk etapta Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri’ne, ikinci etapta ise Avrupa’ya ihracat yapılacağını ifade etti. Taleplere yanıt vermek ve Diyarbakır’ı sanayi kenti yapmak istiyoruz. OSB’nin alanını genişletip altyapısını güçlendiriyoruz. Diyarbakır TSO ile iş birliği içindeyiz.

Özel Teşvik İçin Yatırım Ofisiyle Görüşme Yapıldı

1 Mayıs’ta, Qingdao Kelin Motor Teknolojisi Grubu’na bağlı Frampro Makine ve Shandagswan Cotton şirketlerinin yetkilileri, Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya ile bir araya geldi. görüşmede kentin geniş yatırım fırsatlarına vurgu yaparak, Çinli firmanın mutabakatını önemsediklerini belirtti.

Kaya: ‘Çinli firma yetkilileriyle Karacadağ OSB’de yer tahsis edebileceğimizi belirttik. Hükümetimizin sunduğu teşvikleri aktardık. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile iletişime geçip özel teşvikler konusunda görüşmeler sağladık.