Çatı Güneş Enerjisi ile Enerji Tasarrufu

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı‘nın araştırmasına göre, çatı güneş enerjisi, evlerdeki enerji yükünü azaltmada etkili. Bu bulgu, Renewable Energy Magazine‘de yayımlandı.

Enerji Bakanlığı, enerji yükünü, enerji maliyetlerine harcanan brüt hane gelirinin yüzdesi olarak tanımlıyor. Enerji yükü, bir hanenin brüt gelirinin %6’sının üzerinde olduğunda yüksek kabul ediliyor. ABD genelinde 500 bin güneş enerjisi kullanıcısını değerlendiren araştırmacılar, güneş enerjisi müşterileri için ortalama enerji yükünün %2,6 olduğunu buldu.

Çatı güneş enerjisi hanelerin %76’sı için enerji yükünü azalttı. Toplanan verilere göre, ortalama güneş enerjisi müşterileri yıllık enerji faturalarında 1.987 dolar tasarruf sağladı. Kurulum için herhangi bir kredi veya kira ödemesi hesaba katıldığında bile yıllık 691 dolar tasarruf elde edildiği tespit edildi.

Çatı güneş enerjisi kurulumundan sonra, bu sistemi benimseyenlerin enerji faturaları, hane geliri %1,3’e düştü. Ancak, fatura dışı kredi ve kira geri ödemeleri hesaba katıldığında, çatı güneş enerjisinin enerji yükü üzerindeki olumlu etkisi azaldı. Yine de, ev sahibi sistemler için yenilenebilir enerji sertifikaları gibi devam eden faydalar tasarrufları artırdı.

Çalışmada, “Federal ve eyalet düzeyindeki politika yapıcılar, enerji yükünü eşitlik hedefleri ve program değerlendirmelerine dahil etmeye başladı. ABD’deki düşük gelirli haneler için enerji yükünü %6’nın altına çekmeyi amaçlıyorlar.” ifadesi kullanıldı.