Buğday ve Noodle Atıkları Değerleniyor!

Halka açık şirketler, bir biri ardına 2024’ün ilk çeyreğine ait faaliyet raporlarını yayınlıyor. Satır aralarında değerli bilgilere, sektörel rakamlara ve yeni yatırımlara yönelik birçok detay oluyor. Oba Makarna’nın açıkladığı faaliyet raporunu da bu çerçevede yeni bilgilere ışık tutuyor.

2021 yılında 65 milyar doların üzerine çıkan dünya makarna pazarının ivmesinin giderek artacağı ve 2029 yılına kadar 93.9 milyar dolara bulacağı tahmin ediliyor. Makarna üretiminin temel girdisi durum buğdayının Türkiye’de yetişmesi ve kaliteli makarna tekniklerinin yaygınlaşması, Türkiye’yi dünya makarna üretiminde İtalya ve Amerika’dan sonra üçüncü sıraya taşıdı.
 
Hedef Dünyanın En Büyük 10 Şirketi Arasına Girmek

Türkiye’de üretilen her dört paket makarnadan birinin üreticisi ise Oba. Şirket, 2022 yılında global makarna ticaret hacminde yaklaşık yüzde 7’lik paya ulaştı. Oba Makarna CEO’su Alpaslan Özgüçlü, 2022 yılında Capital dergisine verdiği röportajda da önümüzdeki 5 yılda en büyük hedeflerinin dünyanın en büyük ilk 10 gıda şirketi arasına girmek olduğunu vurguladı.
1966 yılında Gaziantep’te kurulan Oba Makarna, ekonomik kriz yüzünden 2000’li yılların ilk yarısında kapandı. Dört yıl kapalı kalan şirketi 2005 yılında Özgüçlü Ailesi satın aldı ve tabir yerindeyse küllerinden yeniden yarattı. Türkiye ile birlikte 100 ülkede sofralara ulaşan şirketin 40 farklı ürün çeşidi var. Sakarya/Hendek’te günlük 3 milyon paket noodle ve 300 bin adet bardak noodle kapasitesine ulaşan Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük noodle üretim tesisine sahip.
Şirketin 2023 yılı cirosu 23,4 milyar TL oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2023 yılı verilerine göre, Oba Food, 305 milyon 887 bin dolarlık ihracatla 2023 yılında sektör birincisi oldu.

Oba Makarna, değişen tüketici talepleri ve hazır gıdalara artan talep doğrultusunda yeni ürünler üzerinde de çalışıyor. 2022 yılında Hendek Fabrikası’nda inşasına başlanan 1.200 metrekare alana sahip Ar-Ge merkezi, bu yılın ilk çeyreğinde devreye alındı. Bu merkezde mikrobiyoloji, enstrumental, formülasyon laboratuvarlarının yanı sıra minyatür noodle hattı, otomatik sos karışımlarının yapılabileceği minyatür sos makinasının yer aldığı pilot tesis laboratuvarı ve çeşitli tariflerin uygulaması için endüstriyel mutfak bulunuyor.

Faaliyet raporunda ambalaj ve atıkların geri kazanılması konularında da Ar-Ge çalışmaları hakkında da bilgi veriliyor. Halihazırda hayvan yemi olarak yem üreticilerine satılan buğday ve noodle atıklarının besin değerleri dikkate alınarak katma değerli ürünler haline getirmek Ar-Ge merkezinin stratejilerinden biri olarak belirlenmiş.

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Musa Özgüçlü, rapordaki mesajında “Her zaman daha iyinin peşinden gidip, ürünlerimizi milyonlarca insanın sofrasına ulaştırmak için işimizi tutku ile yapıyoruz. Türk ekonomisinin gelişimine katkı sağlarken, yurt dışı yatırımlarımızla ülkemizin uluslararası arenadaki itibarını daha yukarılara taşıma azmi ile faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” sözlerini kullandı.

Kaynakça: https://www.patronlardunyasi.com/bugday-ve-noodle-atiklarini-urune-donusturecek