Birleşik Krallık, İklim Finansmanı Planını Güncelledi

Birleşik Krallık, 2021-2026 yılları arasında toplamda 11,6 milyar sterlin iklim yardımı sağlamayı taahhüt etti. Bu yardımların 3 milyar sterlinlik kısmı doğayı koruma ve biyolojik çeşitliliği destekleme projelerine ayrılacaktı. Bu fonun 1,5 milyar sterlini ise özellikle ormanların korunmasına odaklanacaktı. Ancak Karbon Brief‘in yaptığı analiz, Birleşik Krallık’ın bu hedeflere ulaşabilmesi için yıllık harcamalarını önemli ölçüde artırması gerektiğini gösteriyor.

İlk Üç Yılda Harcanan Finansman

Birleşik Krallık’ın doğa koruma projelerine ayırdığı ortalama yıllık bütçe, 2021’den bu yana 450 milyon sterlin civarında oldu. Ancak 2026 yılına kadar belirlenen hedeflere ulaşmak için bu miktarın yıllık 828 milyon sterline yükselmesi gerekiyor. Şu ana kadar doğaya yönelik toplam 1,34 milyar sterlinlik bir harcama yapılırken, bunun 590 milyon sterlini orman koruma projelerine aktarıldı.

Yeni Hükümetin Tavrı

Birleşik Krallık’ın yeni İşçi Partisi hükümeti, önceki hükümetin belirlediği 11,6 milyar sterlinlik iklim finansmanı hedefine bağlı kalacağını belirtse de, doğa ve orman koruma için ayrılan alt hedeflere sadık kalıp kalmayacaklarını henüz netleştirmedi. Dışişleri Bakanı David Lammy, mali kısıtlamalar altında olduklarını söylese de iklim finansmanında genel hedeflerin korunacağını dile getirdi. Ancak, alt hedefler hakkında hükümet kesin bir açıklama yapmadı.

Birleşik Krallık, 2026 yılına kadar iklim finansmanında doğaya yönelik harcamalarını hızlandırmazsa, belirlenen hedeflere ulaşamayabilir. Özellikle ormanların korunmasına yönelik projeler için ayrılan bütçenin artması, COP26’da verilen taahhütlerin yerine getirilmesi açısından kritik öneme sahip. Hükümetin gelecek yıl yapılacak harcama incelemesinde, önceki hükümetten devralınan tüm harcama planlarını gözden geçireceği belirtiliyor.

Doğa Finansmanının Artırılması Gerekiyor

Karbon Brief’in analizine göre, Birleşik Krallık doğa koruma finansmanını önümüzdeki iki yıl içinde hızla artırmazsa, 2026 hedeflerine ulaşamayacak. Bu finansmanın, 2021’den bu yana gözlenen artış trendini takip ederek, her yıl daha da yükselmesi gerekiyor. İklim finansmanı hedeflerinde son yıllara doğru harcamaların arttığı göz önünde bulundurulduğunda, doğaya yönelik fonların da bu dönemde hızla artması bekleniyor.