Beko İlk 50 Sürdürülebilir Şirket Arasında

Beko, Time dergisinin ilk kez yayımladığı “Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri” listesinde 44’üncü sırada yer aldı.

Time dergisi ve Statista’nın “Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri 2024” listesinde Beko, 44. sırada yer aldı ve sektöründe ilk sıraya yükseldi. Bu liste, 30’dan fazla ülkeden 5 bini aşkın şirketin karbon emisyonu, sürdürülebilirlik hedef ve girişimlerine bağlılık, iş güvenliği, çalışan bağlılığı ve uluslararası raporlama standartlarına uyum gibi 20’den fazla temel performans göstergesine göre değerlendirildi.

Listeye giren tek Türk şirketi olan Beko, 500 şirketin sıralandığı endekste 44. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Endeks, Karbon Saydamlık Projesi (CDP) puanları ve Küresel Raporlama Girişimi (GRI), Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standartları Kurulu (SASB) ve İklimle İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü (TCFD) standartlarına uyumu da göz önüne alarak sürdürülebilirlik yönetimi ve şeffaflığına ilişkin değerlendirmeler yapıyor.

Sektörümüzü Karbonsuzlaştırmak En Büyük Sorumluluğumuz

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, 2050’de karbon sıfır bir şirket olma hedefiyle çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerini belirtti. Bulgurlu, “2023, dünya tarihinin en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. Bilim insanları, 2024’ün de en sıcak beş yıl arasında yer alacağını öngörüyor. İklim krizi, karbonsuzlaşma konusunda hızlı ve somut adımlar atmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor” dedi.

Bulgurlu, üretim ve AR-GE süreçlerinde karbon ayak izlerini azaltmaya, yenilenebilir enerji kullanımını artırmaya odaklandıklarını vurguladı. Ayrıca, her coğrafyada ekonomik fayda sağlamayı, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarında pozitif etki yaratmayı hedeflediklerini ifade etti. Bulgurlu, Time dergisinin listesinde tek Türk şirketi olarak yer almanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Sürekli Başarı ve Tanınma

Beko, Corporate Knights’ın yayınladığı ‘Global 100‘ listesine art arda dördüncü kez girerek, dünya genelinde 60’ıncı, sektöründe ve Türkiye’de birinci sırada yer aldı. Ayrıca, ‘2023 S&P Global Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde 100 üzerinden 86 puan alarak beşinci kez üst üste ‘Dayanıklı Tüketim Sektörü’nde en yüksek skoru elde etti. Real Leaders’ın çevreye ve topluma fayda sağlayan şirketleri sıraladığı ‘2023 Yılının En Yüksek Etkiyi Yaratan 300 Şirketi’ listesinde Arçelik 16’ncı, Beko ise 17’nci sırada yer aldı. Ayrıca, 2023 Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde 485 şirket arasında ilk kez yer aldı.