Avrupa Komisyonundan Otomotiv Düzenlemesi

Avrupa Komisyonu, araçların tasarımı, üretimi ve atık yönetimi süreçlerinde döngüsel ekonomi ilkelerini önceliklendiren yeni bir düzenleme taslağı hazırladı.

Yeni düzenlemenin uygulanmasıyla 2035 yılına kadar 1,8 milyar avro net gelirin elde edilmesi öngörülüyor. Bu elde edilecek gelir, istihdamın artırılmasına ve kritik ham madde geri kazanımının sağlanmasına yönelik olarak sürdürülebilir ve döngüsel iş modellerinin teşvik edilmesiyle gerçekleştirilecek.

Yapılan düzenlemeye göre; üretilecek olan araçların imalatında kullanılan plastiklerin belirli bir oranının geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşması zorunlu hale getirildi. Ayrıca araç üretiminde kullanılan plastiklerin en az yüzde 25‘i geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşacak. Bu miktarın da yüzde 25’i kullanım ömrünü tamamlamış araçlardan geri dönüştürülen plastiklerle elde edilecek. Otomobil üreticileri, araçların tasarım ve üretim süreçlerinde döngüselliği artırmayı hedefleyerek, araç parçalarının nasıl değiştirileceği ve söküleceği konusunda açık ve ayrıntılı talimatlar sağlamaktan sorumlu olacak. Aynı zamanda otomotiv sektörü için “Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu” düzenlemelerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu sayede üreticilerin daha fazla sorumluluk alması ve atık yönetimi süreçlerine daha etkin bir şekilde katılım sağlanması hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu, sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturmayı amaçlıyor

Düzenlemenin kapsamı, kademeli olarak motosiklet, kamyon ve otobüs gibi araçları da içerecek şekilde genişletilmesi planlanıyor.

Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle 2035 yılına kadar yıllık 12,3 milyon ton CO2 emisyon azaltımı ve diğer önemli çevresel etkiler elde edilmesi planlanıyor. Ayrıca kritik ham madde geri kazanımının artırılmasıyla Avrupa’nın dışa bağımlılığı azaltılacak ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri oluşturulacak.

Bu düzenleme, Avrupa Parlamentosu ve Konsey tarafından değerlendirilmek üzere sunuldu.