Avrupa Birliği’nden Yenilenebilir Enerjide Rekor

2024’ün ilk altı ayında Avrupa Birliği (AB), elektrik üretiminde önemli bir eşiği aşarak enerjisinin yarısını yenilenebilir kaynaklardan elde etti.

Avrupa Komisyonu’nun “Enerji Birliği’nin Durumu” raporu, bloğun enerji ve iklim hedeflerine yönelik ilerlemeyi gözler önüne serdi. Raporda, fosil yakıtların yenilenebilir kaynaklar karşısında geri planda kaldığı vurgulandı.

Rüzgâr Enerjisi Doğalgazı Geride Bıraktı

AB’de rüzgâr enerjisi, 2024’te doğalgazı geçerek elektrik üretiminde nükleer enerjiden sonra en büyük ikinci kaynak oldu. Raporda, 2023’te kurulan 56 gigawatt (GW) yeni güneş enerjisi kapasitesi ile 2022’deki 40 GW’lık rekorun aşıldığı belirtildi.

AB Enerji Komisyonu Üyesi Kadri Simson, yenilenebilir enerji kurulumlarında iki yıl üst üste kırılan rekorları vurgularken, fosil yakıtların ilk kez elektrik üretiminde geride kaldığını açıkladı. Simson, “AB artık iklim nötrlüğü hedefine ulaşmak için daha donanımlı” dedi.

Enerji Tüketiminde Düşüş ve Verimlilik Hedefi

Elektriğe olan talepte de bir düşüş gözlemlenirken, AB’nin 2030 yılına kadar enerji tüketimini %11.7 oranında azaltma hedefi için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiği belirtildi. AB’nin enerji güvenliği ve fiyat istikrarına odaklanan rapor, Rus gazına bağımlılığın azaldığını ve ithalatın %18’e düştüğünü ortaya koydu.

AB’nin Enerji Politikalarında Büyük Dönüşüm

Simson, AB’nin enerji politikalarında büyük değişiklikler gerçekleştirdiğini ve bu sayede sanayinin rekabet gücünü koruduğunu vurguladı. Enerji fiyatları 2022’deki kriz döneminden bu yana daha istikrarlı bir seyir izlerken, Simson AB’nin artık “Putin’in boru hatlarının insafına kalmadığını” belirtti.

Her ne kadar ilerleme umut verici olsa da yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerine ulaşmada mevcut boşluklar devam ediyor. Simson, bu sorunların hem AB hem de üye devletler düzeyinde kararlı politikalarla çözülebileceğini belirtti.

Ulusal Enerji ve İklim Planları

AB, üye devletleri Nihai Ulusal Enerji ve İklim Planları (NECP) sunmaları konusunda uyardı. Simson, 2030 hedeflerine ulaşmak için bu planların kritik öneme sahip olduğunu ve şimdiye kadar yalnızca 10 ülkenin planlarını sunduğunu açıkladı.

Aralık 2023’te yayımlanan değerlendirme, AB’nin doğru yönde ilerlediğini ancak alınan önlemlerin seragazı emisyonlarını %55 oranında azaltma hedefine ulaşmak için henüz yeterli olmadığını ortaya koydu.

Avrupa Birliği, 2024’te yenilenebilir enerji kaynaklarıyla önemli bir başarıya imza attı. Ancak, 2030 iklim hedeflerine ulaşmak için daha fazla çaba ve kararlı adımlar atılması gerekiyor.