ASELSAN, Türkiye’nin İlk MW Üstü Rüzgar Türbinlerini Üretiyor

ASELSAN, sadece savunma sanayisinde değil aynı zamanda yenilenebilir enerji alanında da aktif bir rol oynuyor. Son bilgilere göre, IDEF 2023 fuarında ASELSAN, rüzgar türbinini sergileyecek.

ASELSAN’ın bir süredir yenilenebilir enerji ve yerli rüzgar türbini üzerinde çalıştığı biliniyordu. Elde edilen son bilgilere göre, ASELSAN, Türkiye’nin en yüksek yerlilik oranına sahip rüzgar türbinlerini göreve hazırlıyor. Ayrıca, geliştirilen rüzgar türbinlerinin Türkiye’nin ilk MW üstü rüzgar türbinleri olacağı belirtiliyor.

ASELSAN’ın Rüzgar Türbinlerinde Sona Gelindi

25-28 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2023) kapsamında ASELSAN, haberleşme, hava savunma, aviyonik, elektro-optik, elektronik harp, radar ve insansız sistemler alanındaki ürünlerini sergileyecek. Bunun yanı sıra şirket, enerji, ulaşım, sağlık gibi sivil alanlardaki teknolojilerini de tanıtacak. Bu çerçevede, ASELSAN’ın yerli rüzgar türbinlerini de kamuoyunun beğenisine sunacağı belirtiliyor.

Yerli türbinin ana bileşenleri, yerli ekosistem paydaşları tarafından üretilen ve ASELSAN imzası taşıyan generatör, güç dönüştürücü, türbin kontrol sistemi ve SCADA sistemi içerecektir. Rüzgar türbininin güç kapasitesi 4,3 megavat olacak. Bu türbinler, geçtiğimiz yıl Elektrik Üretim AŞ ile imzalanan anlaşma kapsamında Alaçatı Rüzgar Enerji Santralı (RES) sahasında kurulacak. ASELSAN ART4.X adını taşıyan bu türbinler, 100 metre yüksekliğinde kuleye ve 136 metre rotor çapına sahip 2 türbinden oluşacak.

Proje kapsamında, Türkiye’de daha önce yerli üretimi yapılmamış birçok rüzgar türbini bileşeni ASELSAN ve oluşturulan tedarik zinciri sayesinde yerli olarak üretilmeye başlandı. Generatör ve güç dönüştürücü, ASELSAN tarafından geliştirilen prototipler tamamlandı ve testleri, megavat üstü güç elektroniği test laboratuvarında gerçekleştirilmeye başlandı. Halihazırda kurulan bu test laboratuvarı, Türkiye’de bu güç seviyesindeki ilk test laboratuvarı olacak ve aynı zamanda askeri platformlarda kullanılan motor ve sürücü testlerini de gerçekleştirme kabiliyetine sahip olacak. ASELSAN’ın rüzgar türbinlerinin kurulumunun 2024’ün ikinci yarısına kadar tamamlanması planlanıyor.

 

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım