Anadolu Efes, Toprağı İyileştiriyor

Son yıllarda Türkiye’de tarım sektörü, üretim desteklerini artırıyor ve çiftçilerin bilinçlenmesi ile verimin artırılması konusunda önemli adımlar atılıyor. Bu alandaki önde gelen şirketlerden biri de Anadolu Efes.

Ham maddelerinin yarısını topraktan sağlayan ve 1982’den beri “Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı” bulunduran bir şirket, “Tarımda gelecek, gelecekte tarım var!” mottosuyla tarımsal ekonomiye katkı sunuyor. Ar-Ge, inovasyon ve kapasite geliştirme faaliyetleriyle sürdürülebilir tarım uygulamaları için çalışan şirket, bünyesindeki ziraat mühendisleri aracılığıyla bugüne kadar 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçi otu çeşidi geliştirdi.

Pilot İllerde Toprak Analizleri Yapılacak

Şirket, tarıma verdiği değeri projeleri ve iş birlikleriyle destekliyor. 2018’den bu yana Akıllı Tarım uygulamalarını benimseyen şirket, bu yıl Anadolu Meraları iş birliğiyle “Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” programını başlattı. Bu program, onarıcı tarım ve tarımsal ekosistemi iklim krizine karşı daha dirençli hale getirmeyi amaçlıyor. Onarıcı tarımı tedarik zincirine entegre ederek ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilir bir altyapı oluşturmayı hedefliyor.

Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, iş birliği Anadolu Efes’in üreticilerini destekleyerek sayılarını artırmayı, onarıcı tarım kapasitesini geliştirmeyi ve çiftçilerin üretim verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Şirket, üreticilerle ve tedarikçilerle iletişimi güçlendirerek sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı planlıyor. İlk etapta seçilen pilot illerde toprak analizleri ve onarıcı tarım kılavuzları hazırlanacak.

Maltlık Arpanın En Büyük Alıcısı

Türkiye’nin tarımsal ve yerel ekonomisine 2024’te 1.3 milyar TL katkı sağlayan Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Onur Altürk, “2024 sezonunda Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’da geçen yıla göre %20 artışla 421 bin dekarlık alandan arpa tedarik ettik. Ülkemizde üretilen maltlık arpanın en büyük alıcısıyız. Güneydoğu Anadolu’da bazı illerde 3 arpa çiftçisinden 2’si Anadolu Efes çiftçisi. İklim krizine karşı dirençli ekosistemler oluşturmak için yeni adımlar atıyoruz,” dedi.

Çiftçi Destek Paketini Üç Katına Çıkardı

Çiftçileri desteklemeyi misyon edinen şirket, maltlık arpa üretiminin sürdürülebilirliğini güvence altına almak için finansal destek sağlıyor. Geçtiğimiz yıl 30 milyon TL olan ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ni bu yıl 93 milyon TL’ye çıkararak çiftçilerin yanında olmaya devam ediyor. Ayrıca, kuraklığa dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması için Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik yatırımlar yapıyor, üniversitelerle iş birliği gerçekleştiriyor. BrewFuture Açık İnovasyon programıyla yenilikçi start-up’larla iş birliği yapıyor.

Sertifikalı Tohum Dağıtımı Yüzde 22 Arttı

2024’te çiftçilere 93 milyon TL’lik teşvik paketi sunan şirket, tarımsal ekonomiye 1.3 milyar TL katkıda bulundu. Türkiye’de maltlık arpa tohumu üreten ilk bira şirketi olarak, aynı zamanda en büyük alıcı konumunda. Sertifikalı tohum dağıtımını %22 artıran şirket, bu yıl alım yaptığı il sayısını 12’den 18’e çıkardı ve yaklaşık 9 bin çiftçi ve ailesine geçim kaynağı sağladı.

Ekosistemi Dayanıklı Hale Getirmeyi Hedefliyoruz

Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç, “Onarıcı tarım ve bütüncül yönetim anlayışını Türkiye’de yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Krizlerle mücadelede toprak ve tarımın kritik bir rol oynadığını düşünüyoruz. ‘Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak’ programıyla Anadolu Efes’in mevcut çalışmalarını onarıcı tarımla derinleştirip, çiftçiler ve paydaşlarla daha katılımcı bir ekosistem kurmayı hedefliyoruz,” dedi.