Amazon, Teslimatta Elektrikli Minibüs Kullanacak

Dünyaca ünlü e-ticaret sitesi Amazon, teslimatlarını artık elektrikli araçlarla gerçekleştirmeye başlayacak. Şirket, bu hizmeti ilk kez Almanya’da kullanacak.

Amazon’un 2040 iklim taahhüdü kapsamında ulaşım ağını elektriklendirmek için uzun vadeli planının bir parçası olan elektrikli araç üreticisi Rivian tarafından özel olarak üretilen elektrikli minibüsler, Avrupa’da ilk kez Almanya’da kullanılmak üzere yollara çıkacak.

İklim değişikliğiyle mücadelede 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefleyen Amazon, Ekim 2022‘de Avrupa’daki teslimat filosunu elektriklendirmek için 5 yıl içinde 1 milyar avro yatırım yapacağını duyurmuştu. Şirket, bu açıklamanın ardından Almanya’da, tasarımı Rivian tarafından yapılan 300 adet elektrikli minibüsü kullanarak teslimat hizmetine başlayacak. Avrupa genelinde binlerce elektrikli kamyonetten oluşan aktif filoya, Almanya’da 300 elektrikli minibüs ve 1.000‘den fazla elektrikli kamyonet katılacak.

Öncü e-ticaret şirketi Amazon, Rivian iş birliğiyle geliştirdiği elektrikli teslimat aracı olan elektrikli minibüslerin Almanya’da kullanımına yönelik bir sunum gerçekleştirerek gazetecilere tanıttı. Münih’te yapılan sunumda araçlar gazetecilere test etme imkânı da sunuldu.

Amazon Küresel Filo ve Ürünler Direktörü Neil Emery, Rivian ile geliştirdikleri “ilk” tamamen elektrikli teslimat aracının Almanya’da yollara çıkmasından büyük bir heyecan duyduklarını belirtti. Emery, “Amazon ve Rivian, son teknoloji ürünü bir elektrikli araç tasarladı ve üretti. Bu araç, bugün yollarda gördüğümüz hiçbir araca benzemiyor.” şeklinde konuştu.

Neil Emery, söz konusu teslimat aracının tasarlanması sürecinde sürücülerin güvenliğini ve konforunu en ön planda tuttuklarını belirterek “Avrupa’da yollara çıkardığımız bu araçla her iki alanda da yeni standartlar belirledik.” şeklinde ifade etti. Emery, Amazon’un, Paris Anlaşması’nın 2050 hedefinden 10 yıl önce 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedeflediğini aktardı ve ekledi:

“Normal bir vatandaş için Amazon gibi büyük bir şirketin iklim için bir taahhütte bulunması ve bu taahhüdünü gerçekleştirmesi somut bir fark oluşturacak. Bu araçlar mahalle aralarındaki gürültüyü de azaltacak. Aynı zamanda Amazon’un iklim konusunda yaptığı hamlelerin diğer uluslararası şirketleri de harekete geçirdiğini görüyoruz.”

Amazon, elektrikli araç filosunu genişletecek

“Amazon.de” Genel Müdürü Rocco Brauniger, geçtiğimiz yıl Almanya’da elektrikli minibüsler ve e-kargo bisikletleriyle 45 milyondan fazla teslimat gerçekleştirdiklerini belirterek “Almanya’da Rivian’ın yeni minibüsleri, paketleri daha sürdürülebilir bir şekilde ve daha fazla müşteriye ulaştırmamıza yardımcı olacak.” dedi. Brauniger, Amazon’un Avrupa’daki tesislerine binlerce şarj istasyonu kurduğunu ve elektrikli araçlar için altyapıya yatırım yapmaya devam edeceklerini açıkladı.

Amazon, geçtiğimiz yıldan beri Avrupa’da Rivian tarafından üretilen ön üretim araçlarını kullanarak teslimatları test etti. Bu testler, aracın performansını, güvenliğini, dayanıklılığını, sürücü memnuniyetini ve genel işlevselliğini en son teknoloji özellikleriyle sürekli olarak geliştirmek için çeşitli iklim ve coğrafyalarda gerçekleştirildi. Amazon ve Rivian, Avrupa şehirlerine daha iyi uyum sağlamak amacıyla ABD’deki muadilinden daha kısa ve daha ince tasarıma sahip elektrikli minibüsler geliştirdi. Almanya’nın Münih, Berlin ve Düsseldorf bölgelerinde 300’den fazla elektrikli minibüs, yakın zamanda yollarda olacak.

Rivian elektrikli minibüsler, gelişmiş bir kamera sistemi sayesinde sürücüye 360 derece görüş imkânı sağlıyor. Bunun yanı sıra geniş ön cam, otomatik acil frenleme, uyarlanabilir hız sabitleyici ve çarpışma uyarıları gibi bir dizi yenilikçi güvenlik özelliğiyle de sürücünün görüşünü artırmayı hedefliyor.

Bu minibüsler, teslimat listesini araçla tamamen entegre eden ve rota, navigasyon, sürücü desteği gibi işlevlere sorunsuz erişim sağlayan, türünün ilk örneği teknolojiye sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca araç, sürücüye yaklaştığında veya araçtan ayrıldığında otomatik olarak kapıları kilitleyip açabilen özelliklere sahip. Aynı zamanda teslimat yerine ulaşıldığında açılan elektrikli bölme kapısı gibi sürücü deneyimini geliştiren ve yolda kolaylık sağlayan özelliklerle de donatıldı.

Amazon’dan 100 bin elektrikli minibüs

Elektronik tüketim sektöründe önde gelen bir isim olan Amazon, 2019 yılında Amerika merkezli elektrikli araç üreticisi Rivian ile anlaşma yaparak 2024 yılına kadar tamamlanması planlanan 100 bin adet elektrikli minibüsü satın alma taahhüdünde bulunmuştu.

Amazon, geçtiğimiz yıl Avrupa’daki dağıtım filosunu elektriklendirmek amacıyla 5 yıl içinde 1 milyar avro harcamayı duyurmuştu. Bu tutarın en az 400 milyon avrosu, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya için ayrılması planlanmıştı. Şirket, 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmayı amaçladığını açıklamıştı.