Amazon, 2030 Hedeflerini 7 Yıl Öncesinden Gerçekleştirdi

Amazon, 2030 yılına kadar tüm küresel operasyonlarını yenilenebilir enerji ile besleme hedefini 7 yıl önce tamamlayarak büyük bir adım attı. Şirket, artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilenebilir ve karbon içermeyen enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda, nükleer enerji de büyük bir rol oynuyor. Nükleer enerji, güvenilir, karbon içermeyen ve ölçeklenebilir bir enerji kaynağı olarak dikkat çekiyor.

Küçük Modüler Reaktörlerle (SMR) Yeni Projeler Başlıyor

Amazon, nükleer enerji projelerine yönelik üç yeni anlaşma imzaladığını ve Küçük Modüler Reaktörler (SMR) geliştirme sürecini destekleyeceğini duyurdu. Bu reaktörler, küçük fiziksel yapıları ve hızlı inşa süreleri sayesinde enerji talebine hızla cevap verebilecek kapasitede. İlk projelerden biri, Washington’da Energy Northwest ile yapılan anlaşma kapsamında dört SMR inşa edilmesini içeriyor. Bu projeler, başlangıçta 320 megavat enerji üretecek olup, kapasite 960 MW’a kadar artırılabilir. Bu da yaklaşık 770.000 Amerikan evinin enerji ihtiyacını karşılayacak düzeydedir.

X-Energy ile Gelecek Nesil Nükleer Teknolojiler

Amazon, X-energy şirketi ile iş birliği yaparak, SMR reaktörleri ve nükleer yakıt geliştirme sürecine de yatırım yapıyor. Bu yatırım, beş gigavatın üzerinde yeni nükleer enerji projeleri için ekipman üretimini destekleyecek. Ayrıca, Virginia’da Dominion Energy ile yapılan anlaşma, bölgedeki enerji taleplerini karşılayacak yeni bir SMR projesi geliştirilmesini içeriyor. Projenin, Virginia’ya en az 300 MW enerji sağlaması bekleniyor.

Amazon, nükleer enerjiye olan ilgisini yalnızca yeni projelerle sınırlamıyor. Talen Energy ile yapılan iş birliği kapsamında, Pennsylvania’da bulunan mevcut nükleer reaktörle yan yana bir veri merkezi kurulacak. Bu proje, Amazon’un karbonsuz enerjiyle çalışan veri merkezleri kurma stratejisinin bir parçası olarak hem nükleer enerji kaynaklarını koruyacak hem de bölgeye ekonomik katkılar sağlayacak.