Almanya, Rüzgâr Türbinlerini Çin’den Alacak

Almanya merkezli rüzgâr enerjisi geliştiricisi Luxcara‘nın, yeni tesisleri için Çinli bir ekipman üreticisi olan MingYang Smart Energy‘yi seçmesi, Avrupa’da tartışma yarattı.

Luxcara, yaptığı açıklamada, 2028 yılına kadar kurulacak olan 16 rüzgâr türbini için MingYang Smart Energy’nin 18.5 MW’lik türbinlerini tercih ettiklerini duyurdu. Bu karar, Avrupa merkezli ekipman üreticilerinin rüzgâr çiftlikleri için tedarik sağlama çabalarına karşı önemli bir meydan okuma olarak değerlendiriliyor. GE, Vestas ve Siemens gibi şirketler, Avrupa’da üretim tesislerine sahip olup, kara ve deniz üstü türbinler konusunda Avrupa’daki artan talebi karşılıyor.

Luxcara’nın açıklamasına göre, bu karara varmadan önce 2023 yılında uluslararası bir ihale düzenlendi ve AB düzenlemeleri çerçevesinde çevresel, sosyal, yönetişim ve cybersecurity uyumunu kapsayan uzun ve detaylı bir inceleme yapıldı. “Waterkant” projesi, Almanya’da 400.000 hane elektriği üretmeyi hedefliyor ve ülkenin %80’lik enerji talebini yenilenebilir enerji ile karşılamasına yardımcı olacak.

Avrupa-Çin Gerilimi

Alman Ekonomi Bakanlığı, Avrupa rüzgâr endüstrisi lobisinin Çin’e kritik enerji altyapısına erişim sağladığı gerekçesiyle bu anlaşmayı yakından inceleyeceğini doğruladı. AB Komisyonu ise Çinli rüzgâr türbini üreticilerinin olası pazar bozulmalarını önlemek için ön inceleme başlattı. Bu durum, Avrupa ve Çin arasındaki ticaret gerilimlerini artırabilir.