Akıllı Gözlüklerin Geleceği: Google ve Ray-Ban

Meta’nın Ray-Ban’in ana şirketi EssilorLuxottica’dan yaklaşık yüzde 5 hisse satın almayı planladığını duyurmuştu. Şimdi ise akıllı gözlük sektöründe rekabeti artıracak yeni bir gelişme gündemde.

Bu alanda yaptığı çalışmalarla tanınan Google, Ray-Ban Meta Akıllı Gözlüklerine doğrudan rakip olacak yeni bir artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğü geliştirmeyi hedefliyor. Teknoloji devi, bu gözlükleri üretmek için EssilorLuxottica ile iş birliği yapmayı düşünüyor.

EssilorLuxottica’nın Meta ile olan iş birliğini bırakıp Google ile ortaklık yapması pek olası görünmese de, Google’ın akıllı gözlük teknolojilerini daha geniş bir yelpazede kullanma çabaları dikkat çekiyor. Luxottica’nın geçmişte Google Glass projesinde Google ile çalışmıştı.

Google’ın akıllı gözlüklerle ilgili çeşitli projeler üzerinde çalıştığı biliniyor. 2022’de Google I/O etkinliğinde bazı prototipler gösterilmişti, ancak o zamandan bu yana somut bir gelişme yaşanmadı. Mayıs ayında Magic Leap, Google ile genişletilmiş gerçeklik (XR) çözümleri üzerinde çalıştığını duyurmuştu.

Ayrıca Google’ın Samsung ile XR donanımı üzerinde iş birliği yaptığı da biliniyor. Google I/O 2024’te, Google’ın ileri yapay zeka teknolojileriyle günlük yaşamı nasıl geliştirebileceğini gösteren Project Astra’nın bir demosunda da akıllı gözlükler yer aldı. Ancak bu gözlüklerle ilgili henüz resmi bir cihaz tanıtımı yapılmadı.

Google ve EssilorLuxottica’nın olası iş birliği, AR teknolojilerinin geleceği ve akıllı gözlükler pazarındaki rekabet açısından önemli bir gelişme olarak görülüyor.