AKİB, Temmuz Ayında İhracatını %17 Artırdı

AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, Temmuz ayında 1,32 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre %17 oranında artış sağladıklarını belirten Başkan Doğan, ihracat hacminde en güçlü ivmelenmeyi demir-çelik ve hayvansal gıdada elde ettiklerini, Mısır, Ukrayna, Yunanistan, Slovenya ve Birleşik Krallık pazarlarında üç haneli artışlara imza attıklarını söyledi.

Başkan Doğan, kur politikası, sert rekabet ortamı, enerji ve girdi maliyetlerindeki yüksek artışlara rağmen küresel arenada sahip oldukları kazanımları korumak için büyük fedakarlıklarla ilerlediklerini vurguladı. “Yıllık bazda üretim maliyetlerimiz en az iki katına çıkarken bazı sektörlerde bu oran %120’leri aştı. Ancak, döviz kurundaki artış yaklaşık %23 düzeyinde kaldı. Dolayısıyla girdi maliyetleri ile kur arasındaki dengesizlik nedeniyle Türk ihracatçıları küresel arenada oyunda kalmakta çok zorlanıyor. Bunu bölgemizin 7 aylık performansına baktığımızda mobilya, yaş meyve sebze, tekstil, hububat ve bakliyat sektörlerinde çarpıcı şekilde görüyoruz. İvedilikle girdi maliyetleri ile döviz kurunun dengelemesini bekliyoruz” dedi.

Demir-Çelik ve Hayvansal Gıdada İvme

AKİB’in Temmuz ayı ihracat performansını bağlı birliklere göre değerlendiren Koordinatör Başkan Doğan, demir-çelikte %79, hayvansal gıdada %75 oranında ihracat artışı kaydettiklerini belirtti. Hazır giyimde %21, mobilyada %9, yaş meyve sebzede %5, kimyada %2 oranında artış sağladıklarını ifade etti.

Temmuz ayında Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği 411,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 390,3 milyon dolar ile ikinci sırada, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 139,7 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 91,7 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 90,3 milyon dolar, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 83 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 38,2 milyon dolar ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 31,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Pazarlarda Rekor Düzeyde Artış

Başkan Fatih Doğan, AKİB’in Mersin, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde birçok ilden ve sektörden 27 bini aşkın üyesiyle zorlaşan şartlara rağmen “İhracatla Yükselen Türkiye” vizyonuna güçlü desteğini sürdürdüğünü vurguladı. Temmuz ayında en yüksek değerlere Mısır, Irak ve Hollanda pazarlarında ulaştıklarını, ihracat hacminde Mısır, Ukrayna, Yunanistan, Slovenya ve Birleşik Krallık pazarlarında rekor düzeyde artışlar sağladıklarını ifade etti.

AKİB olarak Temmuz ayında en fazla ihracatı %365 artış ve 106,7 milyon dolar değer ile Mısır’a gerçekleştirdiklerini belirtti. Irak, %29 artış ve 100,5 milyon dolar değer ile ikinci sırada, Hollanda %30 artış ve 87,5 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. İhracat hacmini en fazla artırdığımız ülkeler arasında Mısır’ın ardından %187 artış ve 34,1 milyon dolar değer ile Ukrayna, %149 artış ve 25,3 milyon dolar değer ile Yunanistan, %122 artış ve 3,9 milyon dolar değer ile Slovenya, %100 artış ve 35,5 milyon dolar değer ile Birleşik Krallık geldi.