Ağrı Dağı’nın Bitki Örtüsü İnceleme Altında

TÜBİTAK desteğiyle, Türkiye’nin İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında yer alan Ağrı Dağı’nın bitki örtüsü incelenmesi için araştırma başlatıldı.

Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın bitki örtüsü, akademisyenler tarafından inceleniyor. Dağın benzersiz doğası, pek çok yabani hayvanın yanı sıra çeşitli bitki türlerini de barındırıyor.

Ağrı Dağı’nın kuzeydoğu yamaçlarında, 3 bin metre üzerindeki bitki türleri üzerinde araştırma gerçekleştirilecek. Yüksek rakım ve çeşitli toprak yapısına sahip dağda, keşfedilen yeni bitki türlerinin bilim literatürüne kazandırılması amaçlanıyor.

Prof. Dr. Dirmenci, “Buradaki yükselti volkanik kaynaklı olduğu için Ağrı Dağı, özellikle bitkilere ev sahipliği yapıyor. 3 bin metrenin üzerinde Türkiye’nin birçok yerinde göremeyeceğiniz ya da bu yöreye yakın komşu ülkelerde göremeyeceğiniz bitkilere ev sahipliği yapan bir bölgedir” dedi.

Dirmenci, “Dağın yükseltisine bağlı özel bitkileri barındırmasıyla beraber Iğdır, Akdeniz’e benzer bir iklime sahip. Burası, mikroklima alanlarda yayılış gösteren bitkileri barındırıyor, bu çeşitlilikle de aynı zamanda tarımsal ürünlere de ev sahipliği yapıyor” diye konuştu.

Iğdır’da toprağın verimliliği nedeniyle kayısı ve pamuk üretildiğini hatırlatan Dirmenci, “Ağrı Dağı, bilim dünyasına ilk defa tanıtılan, yöreye özgü endemik bitkilerin olduğu bir yer. Bu haliyle tabi Ağrı Dağı biyolojik çeşitlilik açsından henüz tam olarak kendine hak ettiği yeri bulabilmiş değil. Aslında böyle özel bitkilerin yer aldığı bir yerde ekoturizm çalışmaları yapılabilir, bu anlamda katkı sağlayabilir” dedi.