AB’nin Elektrikli Araç İthalatında Yeni Dönem

AB, Çin’den gelen elektrikli araçlara %38’e kadar gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. AB Komisyonu, Çin’deki akülü elektrikli araçlar (BEV) değer zincirinin, AB BEV üreticileri için ekonomik zarar tehdidine neden olan haksız sübvansiyondan faydalandığı sonucuna vardı. Bu nedenle, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik geçici telafi edici vergiler uygulanacak.

Geçici vergiler, 4 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak ve beş düzeyde tarife uygulanacak. AB müfettişleriyle iş birliği yapan EV üreticileri yüzde 21’lik bir tarifeye tabi olurken, iş birliği yapmayanlar yüzde 38,1’lik en üst kademeyle karşılaşacak.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan Açıklama

Çin, AB’nin bu kararını “açık bir korumacılık eylemi” olarak kınadı. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü He Yadong, bu adımın sadece Çin’in elektrikli araç endüstrisine zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda küresel otomotiv endüstrisini ve tedarik zincirlerini de bozacağını belirtti.

Analistler, AB ve Çin arasında ciddi bir ticaret savaşı riskine dikkat çekiyor. İki bölge de birbirleri için büyük bir pazar olduğundan, bu durum ekonomik iş birliğini olumsuz etkileyecek.