AB’den İklim Dirençli Bir Gelecek İçin Kılavuz

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği üye ülkelerinin gelecekteki iklim zorluklarına dirençli olmalarına yardımcı olacak bir rehber yayımladı.

Hazırlanan bu kılavuz, Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği ile mücadele için belirlediği yasal ve stratejik hedefleri içeren “Avrupa İklim Yasası” ve “İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi”ne uygun olarak oluşturuldu.

Kılavuzda iklim uyumunun en yüksek siyasi öncelik olarak kabul edilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, üye devletlerin uyum politikalarını oluştururken bütüncül bir yaklaşım benimsemeleri gerektiği belirtildi. Bu çerçevede:

  • Uyum politikalarının sadece tavsiye niteliğinde olmasından ziyade yasal dayanaklara sahip olması,
  • Uyum stratejilerinin düzenli olarak güncellenmesi,
  • Altyapı sistemlerine stres testlerinin uygulanmasıyla elde edilen verilere dayalı olarak iklim risklerinin değerlendirilmesi,
  • Uyum politikalarının başarıya ulaşması için iklim değişikliğine duyarlı olan kesimlerin ve politikacıların katılımının sağlanması,
  • Uyum politikalarının, tüm sektörler ve kamu yönetimleri tarafından uygulanması ve desteklenmesi,
  • Uyum politikalarının etkilerinin sürekli olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğine değinildi.

Üye devletlerin uyum stratejilerini geliştirmek amacıyla oluşturulan rehberde, doğa odaklı çözümlerin önemi vurgulandı. Rehber, ekosistemlerin korunması veya yeniden yapılandırılması gibi doğal yöntemlerin, sosyal, çevresel ve ekonomik açıdan daha etkili sonuçlar doğurduğunu belirtiyor. Ayrıca önceden denenmiş ancak olumsuz sonuçlanmış iklim uyum çabalarına da yer veriliyor. Bu kılavuzda politika oluşturma süreçlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar ele alınıyor.

Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, kılavuz ile alakalı şu açıklamayı yaptı:

“İklim değişikliği kontrolsüz bir şekilde ilerlerse, bugünlerde pek çok Avrupalı’nın yaşadığı aşırı hava olayları, daha sık yaşanır hale gelecek. Yaşananlar, iklim değişikliğinin azaltımı ve iklim değişikliğine uyum eylemlerinin hızlandırılması gerektiğini acı bir şekilde hatırlatıyor. AB’nin Uyum Stratejisi’ni temel alarak yayımladığımız kılavuz ilkeler, tüm AB ülkelerinin, bölgelerinin ve yerel yönetimlerinin vatandaşlarımızı, işletmelerimizi, şehirlerimizi ve doğayı iklim değişikliğinin etkilerinden korumak üzere etkili uyum tedbirleri planlamalarına yardımcı olacak.”