AB Yapay Zekâ Yasası Yürürlüğe Girdi

Avrupa Birliği’nin yapay zekâ uygulamalarına yönelik yasası, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu yasa, yapay zekânın geliştirilmesi, kullanımı ve uygulanması biçimlerini düzenlemeyi amaçlıyor.

AB Yapay Zekâ Yasası Nedir?

Avrupa Parlamentosu’nun onayladığı “AB Yapay Zekâ Yasası”, yapay zekâ teknolojilerini düzenleyen ilk kapsamlı mevzuat olma özelliğini taşıyor. 2020 yılında Avrupa Komisyonu tarafından önerilen yasa, yapay zekanın olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlıyor. Bu yasa, mayıs ayında AB üye ülkeleri, milletvekilleri ve Avrupa Komisyonu tarafından nihai olarak onaylanmıştı.

Yasanın ilk etapta en gelişmiş yapay zekâ sistemlerinin birincil kurucuları ve geliştiricileri olan büyük ABD teknoloji şirketlerini hedef alması bekleniyor. Ancak, diğer pek çok işletme de yasanın kapsamına giriyor. Yasa, teknolojiyi düzenlemek için risk temelli bir yaklaşım uygulayarak AB genelinde yapay zeka için kapsamlı ve uyumlu bir düzenleyici çerçeve ortaya koyuyor.

Yasadaki hükümlerin çoğu 2026 ortasına kadar tamamen uygulanabilir olacak. Ancak, kamuya açık yerlerde uzaktan biyometrinin kolluk kuvvetleri tarafından kullanılması gibi belirli bağlamlarda yapay zekanın yasaklanmış kullanımına ilişkin yasaklar, ilk olarak altı ay içinde uygulanacak.

Yüksek ve Sınırlı Riskli Yapay Zekâ Uygulamaları

Yasa, biyometri ve yüz tanıma gibi alanlarda kullanılan yapay zeka uygulamalarını yüksek riskli olarak sınıflandırıyor. Bu sistemlerin bir AB veri tabanına kaydedilmesi ve geliştiricilerinin risk ve kalite yönetimi yükümlülüklerine uyum sağlaması gerekiyor.

Sohbet robotları veya deepfake üretmek için kullanılabilecek araçlar gibi yapay zeka teknolojileri için sınırlı risk katmanı da yasada yer alıyor. Bu teknolojilerin kullanıcıları yanıltmaması için belirli şeffaflık gereksinimlerini karşılaması gerekiyor.

AB Yapay Zeka Yasası, sadece cari açığın finansmanına destek olmakla kalmayıp, aynı zamanda uluslararası sermaye ile kurulan şirketlerin Avrupa’da yürüttüğü faaliyetler sayesinde reel ekonominin gelişimine de önemli katkılar sunacak.