AB, Rüzgâr Yatırımları için 11 Milyar Avroluk Desteği Onayladı

Avrupa Birliği (AB), Fransa’da deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulumuna yaklaşık 11 milyar avro kamu desteği sağlanmasına onay verdi. Bu destek, Fransa’nın net sıfır ekonomiye geçişini hızlandırmayı amaçlıyor.

AB Komisyonu, Fransa’nın deniz üstü rüzgâr enerjisi yatırımlarını destekleme planını resmen onayladı. Fransa, bu projeyle yenilenebilir enerji alanında büyük bir adım atarak, deniz üstü rüzgâr enerjisini desteklemek amacıyla 10 milyar 820 milyon avroluk bir plan hazırladı.

Fransa’nın hazırladığı bu destek programı, 20 yıl boyunca geçerli olacak ve özellikle Güney Atlantik ve Normandiya bölgelerinde olmak üzere iki adet tabana sabit açık deniz üstü rüzgâr santralinin inşasını ve işletilmesini kapsayacak. Desteğin şeffaf ihale süreçleri ile sağlanacağı belirtilirken, kaynakların iki yönlü bir fark sözleşmesi kapsamında aylık değişken prim şeklinde verileceği açıklandı.

AB Komisyonu, Fransa’nın hazırladığı planın AB kurallarına uygun olduğunu ve bu desteğin yeşil dönüşümü hızlandıracağını vurguladı. AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabilecekleri belirtildi.