AB Fonları, En Çok Kirleten 200 Şirkete Gidiyor

AB sürdürülebilir fonlarının 18 milyar doları, moda markaları, fosil yakıt şirketleri ve araç üreticileri gibi en çok kirleten 200 şirkete gidiyor.

The Guardian‘ın 2023 verilerine göre, yatırımcılar AB’nin çevresel ve sosyal sürdürülebilir finans kurallarında 87 milyar dolardan fazla yatırım yapıyor. Bu yatırımın yaklaşık 5/1 ‘i çevre dostu terimler kullanarak pazarlanan fonlardan geliyor. Kampanyacılar, sistemin yatırımcıları yanılttığını ve insanların iklim değişikliğine farkında olmadan katkı sağladığını savunarak etiketleme kurallarının sıkılaştırılması gerektiğini dile getiriyor.

Araştırmada, karbon yoğunluğu en yüksek sekiz sektördeki en çok 25 kirletici belirlendi ve AB’nin sürdürülebilir finans direktifi kapsamında açıklama yapan fonların yatırımları takip edildi. Analiz, çevreyi en çok kirleten 200 şirkete yapılan yatırımların çoğunun 8. maddeye göre sınıflandırılan fonlardan geldiğini gösteriyor.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) ve Avrupa bankacılık ve sigorta gözlemcileri, yeşil yıkama ile mücadele etmek için sistemde kapsamlı reformlar yapılması gerektiğini vurguladı.