12 Yeni YEKA Alanı Enerji Bakanlığı Tarafından Belirlendi

Enerji Bakanlığı, 3 şehirde toplam 12 yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) belirledi. Bu alanlar, YEKA Yönetmeliği kapsamında tespit edildi.

Bakanlığın ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Antalya Gazipaşa’da 3, Muş’un Merkez, Bulanık ve Korkut ilçelerinde 3, Van Özalp ve Başkale’de 6 olmak üzere toplam 12 yeni YEKA ilan edildi. Bu alanlar, Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği çerçevesinde belirlendi.

İlanda, söz konusu alanların sınırları ile köşe koordinatlarına ilişkin krokiler ve listeler paylaşıldı.

Türkiye’de enerjinin %67’si ithal ediliyor; dışa bağımlılığı düşürmek için daha fazla temiz enerji kaynağının ve enerji verimliliği süreçlerinin sisteme dahil edilmesi önem arz ediyor.

Türkiye, geçmişte izlediği politikalar ve yaptığı yatırımlarla yenilenebilir enerji kurulu gücünü tüm kaynaklarda artırdı. YEKA projeleriyle, büyük ve orta ölçekli kurulumlar sisteme dahil edilerek yerli üretim ekipmanlarının kullanımı da yaygınlaştı.

Ekim başı itibarıyla Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü, lisanslı ve lisanssız olarak toplamda 67 bin 27 MW’a ulaştı ve toplam elektrik kapasitesinin %58,72’sini oluşturdu. Bu dönemde, en yüksek payı 32 bin 194 MW ile barajlı ve akarsu hidroelektrik santralleri aldı. Bunu 18 bin 691 MW ile güneş enerjisi, 12 bin 342 MW ile rüzgar, 1691 MW ile jeotermal ve 2 bin 109 MW ile biyokütle izledi.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Hakan Erkan, yaptığı değerlendirmede, yenilenebilir enerji sektörünün hareketlenmesine destek olacak konulardan birinin YEKA ihaleleri olduğunu söyledi.

Geçmiş ihalelerden alınan sonuç nedeniyle YEKA yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin YEKA’ların yapılabilirliği ve devreye çabuk alınması açısından olumlu gelişmeler olarak değerlendiriyoruz. Sektörün genel beklentisini, YEKA yarışmalarını gerekli işletme tecrübesi ve finansman büyüklüğüne sahip firmaların kazanması, dolayısı ile de santrallerin hızlı devreye girmesi olarak özetleyebiliriz” dedi.