Greenpeace Türkiye, Türkiye’nin Avrupa’dan en fazla plastik atık alan ülke olduğunu ve Küresel Plastik Anlaşması öncesi bu sürecin sona ermesi çağrısında bulundu.
Türkiye’nin plastik atık ithalatında zirveye çıkma süreci, Ocak 2018’de Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasıyla başladı. Ardından Malezya, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerin de plastik atık ithalatına kısıtlamalar getirmesiyle, Türkiye’ye yönelen atık miktarı hızla arttı. 2023 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den Türkiye’ye 456.507 ton plastik atık gönderildi.
Greenpeace Türkiye Plastik Kampanya Sorumlusu Nihan Temiz Ataş, “Küresel Plastik Anlaşması’nın, Türkiye’nin Avrupa’dan gelen plastik atık ticaretini durdurmak için elimizdeki en büyük fırsat olduğunu söylerken, “Bu anlaşma yeterince güçlü olursa, plastiğin üretiminden bertarafına kadar her aşamada kirliliğini önleyecek somut adımlar atılmasını sağlayabilir.
Çünkü plastik atık ticareti, kirliliğin kaynağında çözülemediğinin ve gelişmiş ülkelerin kendi sorumluluklarını üstlenmek yerine yüklerini kırılgan ve gelişmekte olan ülkelere yıkarak bir nevi çöp sömürgeciliği yaptıklarının göstergesi Türkiye, son beş yıldır Avrupa’nın plastik çöplüğü haline geldi ve bu yükü daha fazla taşıyamaz. Plastik atık ihracatı tamamen yasaklayan bir Küresel Plastik Anlaşması istiyoruz” dedi.
Greenpeace verilerine göre, Türkiye’nin plastik atık ithalatı 2004’ten bu yana 196 kat arttı. Sadece AB ülkeleri ve İngiltere’den gelen plastik atık miktarları yıllara göre şöyle sıralanıyor:
- 2019: 582.296 ton
- 2020: 656.960 ton
- 2021: 391.022 ton
- 2022: 342.332 ton
- 2023: 456.507 ton
Greenpeace Türkiye, son 5 yıldır Avrupa ülkelerinin en çok Türkiye’ye plastik atık gönderdiğine dikkat çekerek bir imza kampanyası başlattı. Kampanyada, Avrupa’nın bu atıkları Türkiye’ye göndermeyi durdurması ve güçlü bir Küresel Plastik Anlaşması oluşturulması talep ediliyor. Greenpeace ayrıca, başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm bakanlıkları acilen harekete geçmeye davet etti.