Google‘ın haber makaleleri oluşturabilen bir yapay zeka aracını test ettiği bildiriliyor. Anlatıldığına göre, teknoloji devi bu aracı The New York Times gibi yayınlara sunmuş durumda.
Yapay zeka ve onun alametifarikaları her yerde karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son gelen raporlara göre ise Google, dahili olarak üzerinde çalıştığı ve test ettiği “Genesis” kod adlı yapay zekadan bahsediliyor. Google’ın Genesis yapay zekasının haber makaleleri üretebildiği aktarılıyor.
Gazeteciler İşinden Olabilir
The New York Times’a göre Google, haber makaleleri üretebilen Genesis kod adlı yeni bir yapay zeka teknolojisini test ediyor. Teknoloji devi, bu aracı sadece The Times’a değil, aynı zamanda The Wall Street Journal’ın sahibi olan Washington Post ve News Corp yöneticilerine de göstermiş durumda. Bu tanıtım hakkında bilgi sahibi olan kişilerin aktardığına göre Genesis, ister güncel olaylar ister başka türden bilgiler olsun, kendisine iletilen verilerden ham bir metin oluşturabiliyor.
Kaynakların bazıları, Google’ın tanıtımını “tedirgin edici” olarak nitelendirdi. Ayrıca, doğru ve sindirilebilir yazılar yazmak için harcanan emeği göz ardı ediyor gibi göründüğünü ifade ettiler. New York Şehir Üniversitesi’nde gazetecilik profesörü olan Jeff Jarvis, Times’a verdiği demeçte gazetecilerin bu aracı “eğer gerçeklere dayalı bilgileri güvenilir bir şekilde sunabiliyorsa” kullanmaları gerektiğini söyledi.
Haberlerde Yapay Zeka Kullanımı Çok Riskli
Doğru, Google henüz Genesis’i kullanıma sunmadığından ve sonuçlarını görmemiş olduğumuzdan, potansiyel yanlış bilgilerin veya haberlerin yayılmasına yol açıp açmayacağını bilemiyoruz. Ancak, yapay zeka alanında hızlı bir gelişme ve rekabet olduğu doğru, ve Google’ın da bu alanda önemli adımlar attığı biliniyor. Google Bard’ın çıkışında yaşadığı eleştiriler hatırlanabilir ve yapay zeka araçlarının “halüsinasyon” adı verilen tamamen uydurma bilgiler üretme eğilimi gösterdiği doğrudur. Bu eğilimin tamamen ortadan kaldırılmadan bu tür araçların haber makalelerinde denetimsiz bir şekilde kullanılmasının ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda haklı bir kaygı bulunmaktadır. Hızlı bir şekilde derlemesi günler sürebilecek raporları kısa bir sürede metne dönüştürebilme yeteneği, zaman tasarrufu açısından avantajlı olsa da, hata faktörünün kritik bir öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.