Goodyear, 2027’ye kadar mobiliteyi destekleme vizyonu doğrultusunda lastiklerini ve müşteri ihtiyaçlarını takip ediyor. Marka, bu ihtiyaçları karşılayacak teknolojik gelişmeleri aktif bir şekilde uyguluyor.
Goodyear’ın açıklamasına göre; günümüzde araçların daha akıllı, daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir mobilite geleceğine doğru ilerlediği bu dönemde, lastikler bu hedeflere ulaşmada hayati bir rol oynuyor.
Firmanın gerçekleştirdiği inovasyonlar, son 125 yılda lastik performansının tanımını yeniden şekillendirdi ve mobilite alanındaki gelişmeleri yönlendirdi. Goodyear, 1898’deki kuruluşundan bu yana teknolojik yeniliklerin ön saflarında yer aldı. Ayrıca marka, mobilite sektörünün geleceğini şekillendirmek için sektör liderleriyle iş birliği yaptı.
125 yıl önce başladığı bu yolculukta birçok iş birliği gerçekleştiren Goodyear’ın bu süreçteki iş ortaklarından biri de NASA oldu. Görev Uzay Yarışıydı. Goodyear, Apollo 11 uzay aracı için gerekli ürünleri tedarik ederek Ay’a ilk insanlı görevin gerçekleştirilmesine destek oldu. Ayrıca Goodyear tarafından üretilen frenler füzelerin fırlatma rampasında yerlerine oturmasına yardımcı oldu. Kapsülün Dünya’ya geri döndüğünde Goodyear tarafından üretilen yüzdürme torbaları sayesinde dik şekilde kalması sağlandı. Goodyear’ın uzay macerası daha sonraki yıllarda da devam etti.
1971 yılında Apollo 14 görevi için Goodyear ve NASA, ay üzerinde kullanılmak üzere bir ay lastiği projesini başlattı. Bu proje kapsamında, uzay araştırmaları ve gelecekteki hareketlilik için temel bir adım olarak ay yüzeyine lastik izi bırakan ilk araç olarak tarihe geçen iki adet pnömatik olmayan XLT (Deneysel Ay Lastiği) üretildi.
Aya yapılan ilk yolculuktan 50 yıl sonra inovasyonu teşvik etme ve lastik performansını artırma misyonunu sürdüren Goodyear, Temmuz 2019’da Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) lastik bileşenlerini test etti.
NASA ile iş birliği içinde çalışan ISS ABD Ulusal Laboratuvarı ile yapılan anlaşma kapsamında, astronotlar Goodyear adına Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) mikro yerçekimi ortamında silika partiküllerinin gelişimini inceledi. Bu çalışmanın amacı, çökelmiş silika partiküllerinin lastiklerin performansını artırmak için kullanılıp kullanılamayacağını belirlemekti.
Goodyear ve NASA’nın iş birliği güçleniyor
2009 yılında aydaki en zorlu koşullara ve dünyadaki en zorlu arazilere dayanacak şekilde tasarlanan Spring Tire-Yaylı Lastik geliştirildi. Goodyear’ın proje lideri Joe Lettieri tarafından ‘son derece dayanıklı ve çok enerji verimli’ olarak tanımlanan bu havasız lastik, ağır yükleri uzak mesafelere taşımak için özel olarak tasarlandı. Bu lastik, Ay’da geniş çaplı keşiflere, gelecekteki ileri istasyonların potansiyel gelişimine ve hatta muhtemelen dünya üzerinde mevcut lastiklerin ulaşamayacağı bölgeleri keşfetme fırsatı sundu.
Ay aracı lastikleri üzerinde çalışmayı sürdüren Goodyear, 2022 yılında Lockheed Martin ile iş birliği yaparak Ay’da uzun süreli ticari araç operasyonları gerçekleştiren ilk şirket olma hedefiyle bir Ay mobilite aracı geliştirmeye başladı. Goodyear, Ay yüzeyinde ilerlemenin temel bir bileşeni olan lastikler konusundaki uzmanlığıyla ekibe büyük bir katkı sağlıyor.
Son yıllarda uzaydaki macerasını sürdüren ve artık geleceğin mobilitesine (Filolar, Otonom, Bağlantılı, Elektrikli Araçlar ve Sürdürülebilir) odaklanan Goodyear, en son teknolojiye sahip lastikler geliştirerek ve bunları pazarda sunarak mobilite alanında öncü olmaya devam ediyor.
2021 yılında SightLine adını verdiği lastik bilgi edinme çözümleri ile lastik sektöründe hızla lider konumuna yükselen Goodyear, mobiliteyi destekleme vizyonu doğrultusunda 2027 yılına kadar lastik ve lastik hizmetlerini yeniden şekillendirmeyi amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda, tüm yeni ürünlerde veri ve sensör kullanımı fırsatlarını sunmayı planlıyor. Ayrıca marka 2030’a gelindiğinde, dünyanın ilk tamamen sürdürülebilir malzemeden üretilen ve bakım gerektirmeyen lastiğini üreterek sorumlu inovasyonun öncüsü olmayı hedefliyor.