TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Güçlü Türkiye hayalimizi gerçekleştirmek için kadın odaklı kapsayıcı iş birlikleri, projeler, eğitim ve mentörlük çalışmaları yürüterek değer yaratıyoruz” dedi.
TÜRKONFED ve İş Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı adapte olmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen ve 2024-2026 dönemini kapsayan projenin ikinci fazının açılış etkinliği İstanbul İş Kuleleri’nde gerçekleştirildi.
Törene katılanlar arasında, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz ve kadın derneklerinden temsilciler yer aldı.
Açıklamada törende yaptığı konuşmaya yer verilen Açık, projenin temel amacının toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların iş dünyasında daha aktif roller almasını teşvik etmek olduğunu vurguladı.
Açık, “TÜRKONFED olarak güçlü Türkiye hayalimizi gerçekleştirmek için kadın odaklı kapsayıcı iş birlikleri, projeler, eğitim ve mentörlük çalışmaları yürüterek değer yaratıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğini temel alan bir girişimcilik ekosisteminin sürdürülebilir kalkınmaya ve topluma katkı sunmasının mümkün olmadığını ifade eden Açık, şöyle devam etti:
“Dünyada girişimci kadın oranı yüzde 35 seviyesindeyken ülkemizde bu oran yüzde 14. Öte yandan 2023 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 146 ülke arasında 129’uncu sırada yer alıyoruz. Yapılan uluslararası araştırmalar, kadınların yenilikçi ve yaratıcı özellikleri ile girişimci ruhlarının istihdama ve ekonomiye çarpan etkisi yarattığını gösteriyor. Biz de bir kadının hayatına dokunan her değerin büyük bir çarpan etkisi oluşturacağına yürekten inanıyoruz. Proje ortağımız Türkiye İş Bankası’na ve projeye 2021 yılında verdiği destek için Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi’ne (UN Women) teşekkür ediyoruz.”
Yılmaz ise, projede ilk dönem elde edilen başarıların artırılmasını hedeflediklerini kaydederek, “2023 yıl sonu itibarıyla projemiz ile toplam 5 bin 43 girişimci ve girişimci adayı kadına erişmenin, onların belki de desteğe en çok ihtiyaç duydukları alanlardaki ihtiyaçlarının giderilmesinde rol almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki 2 yıllık yeni dönemde de ülkemiz genelinde girişimci kadınların başarı hikayelerini oluştururken onlara yol arkadaşlığı yapacak olmanın heyecanını duyuyoruz. Beraber başladığımız bu yolculukta, alanında uzman mentörlerimiz ile 100 girişimci kadına mentörlük desteği sunacağız.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Özge Küllah Kurtuluş’un moderatörlüğünde düzenlenen “Geleceğe İlham Veren Kadınlar” paneli gerçekleştirildi.
Panelde, Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu ve HiVa Atelier Kurucu Ortağı Dilara Ertan Çevik girişimcilik deneyimlerini paylaştı.
Projenin ikinci fazında, 6 bin 500 girişimci ve girişimci adayı kadına ulaşılması hedefleniyor. Eğitimler, mentörlük programları ve çeşitli desteklerle donatılan bu yeni dönem, girişimci kadınların iş dünyasında daha etkin ve başarılı olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Etkinlik, girişimci kadınlar arasında iletişim köprüsünün güçlendirilmesi ve onların başarılarına destek olmayı da hedefliyor.