Sürdürülebilir Gıda Platformu, gıda atığının azaltılması ve yönetimi amacıyla Sektör Kılavuzları’nı yayımladı.
Gıda kaybı ve israfı ile iklim değişikliği arasında doğrudan bir bağlantı bulunuyor. Tüketilmeyen gıdalar, küresel karbon emisyonlarının üçüncü büyük kaynağını oluşturuyor.
Dünyanın sürdürülebilir kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmak adına gıdaların sorumlu bir şekilde üretilmesi ve tüketilmesi gerekmekte. Bu amaçla Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları m.12.3 “Sorumlu Üretim ve Tüketim” hedefi doğrultusunda gıda atık ve kayıplarının 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılması gerekiyor. Gıda tedarik zincirinde gıda üretimi aşamasında gerçekleşen tüm kayıpların kontrol altına alınması ve yarı yarıya azaltılması, sürdürülebilir bir yaşam standardının devam ettirilmesine de pozitif yönde katkı sağlıyor.
Sürdürülebilir Gıda Platformu Gıda Atığı ve Yönetimi Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Sektör Kılavuzları” üretim aşamalarında gıda atığının azaltılması ve yönetimi doğrultusunda iyi uygulama örneklerini yerel üreticilerden başlayarak yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Bu kılavuzlar kapsamında “Kırmızı Et ve Kümes Hayvanları”, “Süt ve Süt Ürünleri”, “Alkolsüz İçecek”, “Bal ve Arı Ürünleri”, “Hububat”, “Kuru Meyve ve Çay” sektörlerindeki iyi uygulamalara yer veriliyor.
Üyelerin aktif katılımı ile yürütülen çalışmalar sürecinde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı görüş ve değerlendirmeler de önemli katkılar sunuyor.