Gıda Sanayisi Yeşil Mutabakat’a Odaklandı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Türk gıda sanayisinin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na (AYM) uyumunu sağlama konusunda önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Türk gıda sanayisinin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na (AYM) uyumunu sağlamak amacıyla önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan en yüksek ihracatı gerçekleştiren Türk gıda sanayisi için rehber niteliğinde olan “Gıda İşletmeleri İçin Yeşil Mutabakat ve Uygulamaları” konferansında, sektörde uzman isimler AYM’ye uyum ve sürdürülebilirlik konularında değerli bilgiler paylaştılar. Seminerin açılış konuşmasını yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İkinci Başkanı Sadettin Kabakçı, AYM’nin Türk gıda sanayisinin AB’ye ihracatı için önemli kriterler içerdiğini belirterek, bu uyumu sağlamak için düzenlenen etkinliğin sektöre rehberlik etmesini umut etti.

Tarım Ve Gıda Stratejisinin Temelini Oluşturacak

‘Tarladan Sofraya’ stratejisinin gelecek 30 içinde AB’nin tarım ve gıda stratejisinin temelini oluşturacağına dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak ise, “Bu nedenle çevresel etkiyi en aza indirmek, toprak, su ve biyoçeşitliliği korumak, enerji ve su verimliliğini artırmak, karbon salınımlarını azaltmak ve sıfır atık hedefiyle faaliyet göstermek büyük önem taşıyor” dedi.

Dr. Çakmak, AYM’nin Türkiye’deki şirketlere doğrudan ve dolaylı olarak pek çok etkisinin olabileceğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu dönüşümün kararlılıkla uygulanacağı göz önüne alındığında, Türk şirketlerinin de yeşil dönüşümü şirket stratejilerine ve risk yönetimlerine şimdiden entegre etmek zorunda olduğu bir gerçektir. AB ile ticaret yapan Türk şirketler, AB’deki dönüşümden bugünden etkilenmeye başlayacaktır.” BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve TOBB Bursa KGK İcra Komitesi Başkanı Sabriye Şen ise AYM’nin çok yeni ve bir o kadar da önemli bir konu olduğunu belirterek, “AYM özellikle ihracatçı firmalar için kesinlikle uygulanması gereken bir sistem haline geldi” dedi.

Uzmanlar Gıda Sektörüne Rehber Oldu

Açılış konuşmalarının ardından seminer başladı. ‘Yeşil Mutabakat ile Gıda İşletmelerini Neler Bekliyor?’ başlıklı sunumu gerçekleştiren Global Danışmanlık Kurucusu Dr. Mustafa Yıldız, “AYM ile hayatımıza yepyeni bir düzenleme geliyor. Bu, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakma ve gezegenimizi koruma amacıyla ülkemizin de altına imza attığı bir anlaşma. Tüm sanayi işletmelerine önemli yükümlülükler getiriyor. Gıda sanayi işletmelerinin bu süreçte mağdur olmaması için yeni düzenlemelere adapte olması gerekiyor. Biz de yerinde ve uzaktan eğitimlerimizle işletmecilere geçiş sürecinde destek oluyoruz” dedi.

Suswise’un Kurucu Ortağı Sibel Taşhan Yurtseven, AYM’nin ihracat yol haritasını etkileyecek bir durum olduğunu vurgulayarak, “Başlangıca göre oldukça yol aldık. Fakat süre kısaldı, hazırlıklar tamamlanamadı. Hala kat edecek yolumuz var. İhracat yapan firmaların devam etmeleri için AYM’ye uyum sağlamaları gerekiyor” şeklinde konuştu. IFS’nin yeni programı ESG Check hakkında bilgi veren IFS Türkiye Temsilcisi Ezgi Dedebaş Uğur ise, “IFS gıda güvenliği standardına sahip bir kurum. Bu standartlar gıda firmalarına hizmet ediyor. Gıda firmaları IFS ESG Check programı ile kendi iç olgunluk seviyelerini ölçebilirler” dedi. GLOBALG.A.P. Türkiye Teknik Anahtar Hesap Yöneticisi Çağlayan Özgür ise çevresel sürdürülebilir çözümleri ve IFA Versiyon 6’ya geçiş konularında katılımcılara bilgi verdi.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım