“Healthy Housing for the Displaced” projesi kapsamında inşa edilen yapılar, sürdürülebilirliği odağına alarak acil durumlar için barınma alanları sağlıyor.
2017 yılında hayata geçirilen proje kapsamında yeniden kullanılan acil durum barınma evleri hem çevre dostu olduğunu hem de dayanıklılığını gösteriyor. Plastik mühendisliği alanında yetkin olan Protomax’la iş birliği yapan Bath Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu barınakları tasarlamak ve test etmek için aynı projede buluştu. “Storm Board” adı verilen geri dönüştürülmüş plastik, bu yapıların kullanımı için epey uygun.
Healthy Housing for the Displaced projesi için birçok araştırmacı bir araya geldi. Bu üniversiteler ise şunlar: Türkiye’den Mersin Üniversitesi, Ürdün’den Prenses Sumaya Teknoloji Üniversitesi ve Alman Ürdün Üniversitesi. Araştırmacıların misyonu ise düşük maliyetli ve inşa edilmesi kolay projeler tasarlayarak yerlerinden edilmiş insanların yaşam koşullarını iyileştirmek. Yapıların en önemli özelliği ise zorlu iklim şartlarına uygun olup kişilerin mahremiyetine odaklı olması.
Düşük maliyetli ve yapımı kolay olan bu yapıların, saklanması da mümkün. Parçalar halinde entegre olan barınakları istediğiniz zaman depoda tutabiliyorsunuz. Bir aile için yeterli kapasitesi bulunan barınakları, birleştirerek alanının genişlemesi sağlanıyor. Ayrıca her türlü hava koşuluna dayanaklı malzeme kullanılması da yalıtım ve güvenlik konusunda avantaj sağlıyor.
Kaynak: