Gelişmekte olan ülkeler, seragazı emisyonlarını azaltmak ve aşırı hava olaylarının etkileriyle başa çıkmak için yılda en az 1 trilyon dolar kamu fonu talep ediyor. Ancak zengin ülkeler, şu ana kadar bu taleplere tam karşılık vermekte zorlanıyor. Dünya Bankası gibi kuruluşlardan alınan düşük faizli kredilerle sınırlı bir finansman sağlanırken, yeni ve yaratıcı finansman biçimleri de gündemde.
Oil Change International tarafından yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, zengin ülkeler servet, kurumlar vergisi ve fosil yakıtlara yönelik vergileri kullanarak yılda 5 trilyon dolara kadar finansman sağlayabilir. Araştırmaya göre, milyarderlere uygulanacak bir servet vergisi, dünya çapında 483 milyar dolar gelir getirebilir. Ek olarak, finansal işlem vergisi ile 327 milyar dolar, büyük teknoloji, silah ve lüks moda satışlarından alınacak vergilerle ise 112 milyar dolar toplanabilir.
Fosil Yakıtlara Verilen Sübvansiyonların Sonlandırılması Büyük Finansman Sağlayabilir
Fosil yakıtlara verilen sübvansiyonların sonlandırılması, dünya çapında 846 milyar dolar kamu fonunun serbest kalmasını sağlayabilir. Bu durum, iklim mücadelesinde kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, fosil yakıt çıkarımına yönelik vergiler de zengin dünyada 160 milyar dolar, küresel çapta ise 618 milyar dolar gelir getirebilir.
COP29 Zirvesi İklim Finansmanını Tartışacak
Kasım ayında Azerbaycan’da gerçekleştirilecek COP29 BM İklim Zirvesi’nde, Paris Anlaşması gereği “yeni bir kolektif sayısal hedef” belirlenmesi bekleniyor. Bu hedef, küresel iklim finansmanının artırılması ve zengin ülkelerin iklim eylemine daha fazla katkı yapması için önemli bir kilometre taşı olabilir.
Oil Change International kamu maliyesi lideri Laurie van der Burg, zengin ülkelerin iklim eylemi için yeterli kaynağa sahip olduğunu belirterek, fosil yakıtlara yapılan yardımların sonlandırılması ve adil mali kuralların getirilmesiyle trilyonlarca dolar iklim finansmanının kilidinin açılabileceğini ifade etti.