Eskişehir OSB’den Kadın İstihdamı Atağı

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi”nde eğitim gören 25 kadın, istihdam edilerek üretime başladı.

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, meslek sahibi olmak isteyen ve dezavantajlı gruplardan olan kadınların, işbaşı eğitimlerinin ardından sanayide meslek sahibi olmalarını amaçlayan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında hazırlanan “Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi” projesi ile kadın istihdamına yönelik bir atağa başladı.

Kadınlar Mesleki Beceri Kazanıyor

Başkan Küpeli, bu proje ile meslek sahibi olmak isteyen ve dezavantajlı gruplardan gelen kadınların üretime katıldığını belirterek, “Proje, sosyal-ekonomik destek alan kadınların üretim sektörünü tanımaları, eğitimlerle mesleki beceri kazanarak meslek sahibi olmaları, istihdam edilebilirliklerini artırarak sosyal hayata katılmalarını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

Bu çerçevede MEGEM bünyesinde kadınlarımıza üretim ve beceri odaklı malzeme işleme hizmeti verecek bir atölye kuruldu. Atölyede kadın kursiyerlerimize lazer kaynak, montaj, parça birleştirme, gruplama gibi alanlarda hem teorik hem de pratik işbaşı eğitimleri sunuldu. Ardından özellikle beyaz eşya, plastik, giyim ve metal ürünleri gibi imalat firmalarında istihdam edilmeleri ve atölyede montaj ve malzeme işleme hizmetlerinde çalışmaları hedeflendi.

Bu amaç doğrultusunda 25 kadın kursiyerimiz başarılı bir şekilde eğitimlerini tamamladı ve bölgemizdeki 8 sanayi kuruluşunda istihdam edilerek üretime başladılar,” şeklinde açıklamalarda bulundu. Projenin istihdam edilebilirliği sürdürülebilir bir şekilde sağlamak amacıyla sürekli bir model olarak tasarlandığını söyleyen Başkan Küpeli, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile iş birliği yaparak MEGEM bünyesinde sunacakları eğitimlerle sanayiyi ve dezavantajlı kesimde yer alan kadınları bir araya getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Ekonomik Kalkınmanın Önemli Bir Parçası Olacak

Başkan Küpeli, “Proje, sosyal içerme ve sanayi işbirliği konusunda bir örnek teşkil ediyor ve bölgedeki ekonomik kalkınmanın önemli bir bileşeni haline gelecektir” dedi. Sözlerine şöyle devam etti: “Projemiz, sürdürülebilirliğin üç önemli bileşeninden biri olan ve genellikle daha fazla dikkat ve gelişme gerektiren ‘sosyal sürdürülebilirlik’ örneğidir. Bu ilke, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen 17 Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları içerisinde yer almaktadır ve ‘Kimseyi geride bırakmama’ ilkesine dayanmaktadır.”

Herkes için sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına yönelik bütünsel yaklaşım anlayışına sahiptir. Sürdürülebilir kalkınma günümüzde sadece ekonomik değil çevre ve sosyal etkenleri de içine alan bir anlayış olup insanı merkeze alan bir kalkınma yaklaşımıdır. Sosyal ve ekonomik gelişme bir arada telaffuz edilmektedir. Proje, sosyal içerme ve sanayi işbirliğine örnek olup bölgede ekonomik kalkınmanın önemli bir parçasını oluşturacaktır. Sosyal içerme örneği olarak toplumun dezavantajlı kesiminin entegrasyonu ile sanayi sektörüne işgücü sağlanacak ve hizmet alanı yaratılacaktır. İstihdam artışının sağlanacak olması şehrin ekonomik hayatına olumlu katkı sunacaktır. Dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal hayata entegrasyonunu sağlayacaktır.”

Sanayide Çalışan Kadın Sayısını Artırmayı Hedefliyoruz

Küpeli ayrıca, “Ayrıca proje süreci boyunca ve işe yerleşme sonrasında kadınların ihtiyaç duydukları her alanda danışmanlık, rehberlik ve psikososyal destek sağlanarak, kadınların kendi hayatlarını kurmalarına yardımcı olmayı ve projenin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu sayede dinamik yapıya sahip sosyal hizmet merkezlerindeki kadınların ihtiyaçlarını karşılamış olacağız,” şeklinde konuştu.

Sanayide çalışan kadın sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Küpeli, “Sanayi sektöründe çalışan işgücünün yaklaşık yüzde 25’ini kadınlar oluşturuyor. Bizim amacımız bu oranı artırmak. Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi gibi projelerle daha fazla kadın kursiyere eğitim sunarak, bölgemizdeki kadın işçi sayısını artırmaya devam edeceğiz,” dedi.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım