Türk Telekom, Engelsiz Yaşama Derneği (EyDer) iş birliğiyle hayata geçirdiği Günışığı Projesi ile az gören çocukların 2023-2024 eğitim öğretim yılında akranlarıyla aynı sınıflarda eğitim almasını kolaylaştıran teknolojilere odaklanıyor.
Türk Telekom, toplumun her kesimine eşit fırsatlar sunmak amacıyla teknolojinin imkanlarını kullanıyor. Bu doğrultuda, ‘Günışığı’ projesi ile az gören çocukların engelsiz akranlarıyla aynı sınıflarda eğitim almalarına olanak sağlayarak, onların hayatına ışık tutuyor. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, bu projeyle birlikte farklı ihtiyaçlara sahip bireylerin de toplumsal hayatta tam ve etkin bir şekilde yer alması hedefleniyor.
Türk Telekom Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen “TahtApp” uygulaması, eğitimde teknolojinin kullanımını artırmak için 11 ilde 24 yeni okulda daha kullanıma sunuluyor.
Günışığı projesi, birçok çocuğun hayatına dokunuyor
Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü olmalarının yanı sıra teknolojiyi insanın iyilik ve faydasına dönüştürme misyonları çerçevesinde projeler ürettiklerini aktardı. Önal, aşağıdaki açıklamayı yaptı:
“Türk Telekom olarak, teknolojiyi herkesin hayata eşit katılımını sağlayacak şekilde kullanıyor, engelleri ortadan kaldırıyoruz. Bu doğrultuda da özellikle kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizi belirlerken herkesi değerli hissettirmek vizyonumuzu temel alıyoruz. Zira, sunduğumuz teknolojinin olanaklarından herkes faydalanabiliyorsa, çözüm ve hizmetlerimiz anlam kazanıyor. Bunun bilinci ile rotamızı, engelli bireylerin de hayata eşit katılımını sağlamak adına sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak belirliyor, bu kapsamda projeler üretiyoruz. Bu projelerden biri de Ar-Ge ekibimiz tarafından geliştirilen TahtApp yazılımı. Az gören çocukların sınıf içinde akranları ile eğitim hayatlarını sürdürmelerine olanak tanıyan TahtApp’i yeni eğitim-öğretim yılında daha fazla okulda kullanıma sunacağız. Bunun yanı sıra okullarda öğrenci ve velilere farkındalık eğitimleri de verilmeye başlanacak.”
Ümit Önal, üstün teknolojileriyle geliştirilen projelerle engelli vatandaşların sosyal hayatta daha fazla yer almalarına katkıda bulunmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye’ye değer katmanın önemine vurgu yapan Önal, artan bir motivasyon ve sorumluluk bilinciyle projelerin devam edeceğini ifade etti.
Türk Telekom, uygulama sayesinde engelleri kaldırıyor
Türk Telekom, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürmeyi hedefleyen kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkıyor. Bu kapsamda şirket, ana destekçisi olduğu AKM’de, görme ve işitme engellilerin faydalandığı Sesli Adımlar uygulamasını kullanıma sundu. Uygulama, AKM’nin tüm girişlerine, sinema, kütüphane, sergi salonu, restoranlar, kafeler ve Türk Telekom Opera Salonu’na sesli yönlendirme sağlıyor.
Engelli kullanıcılar tarafından mobil cihazlarına indirilen Sesli Adımlar uygulaması sayesinde, AKM’nin kapalı ve açık alanlarında, uygulamanın rehberliğinde erişilebilir bir kültür-sanat deneyimi yaşanıyor. Türk Telekom Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen TahtApp uygulaması, yeni eğitim dönemi başlamadan önce 24 yeni okulda kullanıma sunulacak. Uygulama, tahtanın tablete aktarılması sayesinde az gören çocukların engelsiz akranlarıyla aynı sınıflarda eğitim almalarına olanak sağlıyor.
Ders takibi konusunda standardizasyon sağlayan bir uygulama, öğrencilerin dersleri daha etkin bir şekilde takip etmelerini, sorulara daha kolay cevap vermelerini ve diğer sınıf arkadaşlarıyla aynı tempoda, daha aktif bir katılım sağlamalarını mümkün kılıyor.