Enerjisa Üretim, rüzgâr santrallerinde kadın çalışan istihdamını artırmak ve rüzgâr teknolojisinde yeni mezun kadın mühendislere kariyer ve gelişim fırsatı sunmak amacıyla “Rüzgârı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar Programı”nı geliştirdi.
Enerjisa Üretim, “Future of Work-İşin Geleceği” vizyonuyla hareket ederek, yeni mezun ve yetkin kadın mühendisleri yetiştirmeyi hedefleyen bir yaklaşım benimsiyor.
Rüzgâr santralleri başta olmak üzere birçok fonksiyonda gerçek iş ve gelişim deneyimi sunmayı hedefleyen şirket, kadın çalışan istihdamını artırmak için rüzgâr teknolojisinde yeni mezun, öğrenmeye ve gelişime açık, meraklı, enerji sektörüne heyecan duyan, değişime açık ve hevesli, iş birliğine dayalı üretken ilişkiler kurabilme yeteneğine sahip, yenilenebilir enerji alanında yer almak isteyen kadın mühendisleri işe almayı amaçlıyor.
Programın ilk 6 ayı, teknik ve yetkinlik odaklı eğitimlerden oluşacak ve toplamda 3 ana modülden oluşacak, her biri 2 ay sürecek. Programın birinci modülünde, katılımcılara rüzgâr enerjisi sektörü tanıtılıp temel eğitimler veriliyor. Ayrıca rüzgâr türbin teknolojileri, rüzgâr enerjisi kurulumu, devreye alma ve işletme bakımı konularında da eğitimler düzenleniyor.
Kadın mühendisler, uçtan uca eğitimlerle kariyerlerini güçlendiriyor
Bu eğitimler haricinde iletişim becerilerinin geliştirilmesi ve sektörde çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik konularında farkındalık oluşturulması amacıyla eğitimler veriliyor. Ayrıca imaj ve farkındalık konuları da bu modülün bir parçasını oluşturuyor.
İkinci modülde, rüzgâr enerjisi projelerinin planlama, uygulama ve izleme süreçlerinde ihtiyaç duyulan proje yönetimi becerileri katılımcılara öğretiliyor. Proje yönetimi disiplinleri, metodolojileri ve araçlarıyla ilgili detaylı bilgi sunmanın yanı sıra, katılımcılara proje yönetimi planları hazırlama, risk analizi yapma, proje bütçesi ve zamanlamasını yönetme, proje paydaşlarıyla iletişim kurma ve projeleri etkili bir şekilde yönetme konularında eğitimler de veriliyor.
Rüzgâr enerjisi sektöründe iş geliştirme konularını ele alan üçüncü modülde, katılımcılara değerli bilgiler sunuyor. Bu modülde, katılımcılar rüzgâr enerjisi sektöründeki güncel teknolojilerin ve trendlerin neler olduğunu, SCADA ve şalt sistemleriyle elektrik analizi gibi konuları öğretiliyor. Ayrıca katılımcılar, iş dünyasında etkili olabilmek için gerekli sunum ve networking becerilerini de geliştirme fırsatı yakalıyor.