SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi‘nin raporu açıklandı. Raporda, enerji dönüşüm sürecinde kömürden çıkış ve istihdam konuları ele alınarak politikalar belirtildi.
Rapora göre, yapılan makro çalışmalar dönüşümün sosyoekonomik etkilerini ölçmeyi amaçlıyor. Ulusal düzeydeki etkilerin küçük olduğu belirtilirken, bölgesel düzeyde büyük ölçekli olumsuz etkiler belirsizliğini koruyor.
Raporda, karbonsuzlaşma ve sınırda karbon düzenlemesi mekanizması kapsamındaki (SKDM) sektörlerde beklenen dönüşümün istihdam üzerindeki bölgesel riskleri ele alınıyor. Her sektör için ülke genelinden ilçe düzeyine kadar yapılan analizler, etkili politika önerileri oluşturulmasını destekliyor.
Bölgesel incelemeler sonucunda, dönüşüme uğrayacak sektörlerde çalışan ve risk altında olan iş gücü, öne çıkan bölgelerde 35 bin kişi olarak belirlendi. Raporda önerilen istihdam politikaları ise “beceri dönüşümü”, “bölgesel ekonomik çeşitlendirme ile istihdamın artırılması” ve “yeniden istihdam için destekleyici politikalar” başlıkları altında sunuldu. Bu politikaların kademeli bir dönüşüm süreciyle planlanıp uygulanması gerektiği vurgulandı.
Çalışmada, dönüşümün istihdam üzerindeki etkilerini yönetmek için bölgesel yaklaşımın zorunlu olduğu vurgulanıyor. Bazı bölgelerde birden fazla SKDM sektörünün bulunduğu belirtilerek bu bölgelere bütünsel bir yaklaşımın gerekliliği ifade ediliyor. Ayrıca ulusal düzeyde bazı ilçelerde, kapsamdaki sektörler ve tetikledikleri faaliyetlerin istihdam ve yerel ekonomi için önemli bir rol oynadığına dikkat çekiliyor.
Raporda vurgulanan, dönüşümün piyasa koşulları ve verilen taahhütlere bağlı olarak başladığıdır. “Hızlı ve kapsamlı bir planlamanın acil olduğu” belirtilirken, planlamanın yerel özelliklerin yanı sıra merkezi karar alma ve koordinasyonla da desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor. Dönüşümün sürekliliği için teknik ve finansal desteklerin sürekliliği gerektiği ifade edilirken, kamusal otoritelerin yanı sıra ihracatçılar ve firmaların da sorumluluk alması özellikle KOBİ’lerin dönüşümünü desteklemesi gerektiği vurgulanıyor.