İzmir Kalkınma Ajansı Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Başkanı Emine Bilgen Eymirli, EGİAD‘ın düzenlediği etkinlikte konuştu. Etkinlikte, iklim değişikliği, Paris İklim Anlaşması, AB’nin Yeşil Mutabakatı ve ekonomik krizler gibi küresel gelişmelerin, döngüsel ekonomi ve endüstriyel simbiyoz kavramlarının önemini artırdığı vurgulandı.
Endüstriyel Simbiyoz
Emine Bilgen Eymirli, Endüstriyel Simbiyoz kavramını, bir işletmenin atıl kaynaklarının başka işletmeler tarafından kullanılması olarak tanımladı. Bu kavram, yalnızca ham madde alışverişi ile sınırlı kalmıyor; atık, enerji, lojistik ve altyapı gibi birçok kaynağın işletmeler arasında uzun vadeli iş birlikleri ile paylaşımını içeriyor. Bu iş birlikleri sayesinde işletmeler üretim maliyetlerini düşürürken, ekonomik kazanımlar elde edebiliyor ve çevresel etkileri minimize ediyor.
EGİAD’dan Sürdürülebilir Kalkınmaya Vurgu
EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Özhelvacı, açılış konuşmasında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin farkında olarak, işletmelerin sürdürülebilir iş modellerine yönelmesi gerektiğini vurguladı. Özhelvacı, sürdürülebilirliğin işletmeler için bir zorunluluk haline geldiğini belirterek, “Endüstriyel Simbiyoz kavramı, çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri dengeleyerek işletmelerin uzun vadeli başarılarını garanti altına almasını sağlar” dedi.
Emine Bilgen Eymirli, İzmir Endüstriyel Simbiyoz Projesi hakkında bilgi vererek, projenin temel hedefinin İzmir bölgesinde uygulanabilir bir Endüstriyel Simbiyoz modelini ortaya koymak olduğunu belirtti. 2021-2025 yıllarını kapsayan bu proje, endüstriyel atık miktarını azaltarak çevre ve insan sağlığını iyileştirmeyi, endüstri sektöründeki tedarik zincirlerini çeşitlendirmeyi amaçlıyor.