Kanadalı bilim insanları, 8 milyon km dayanabilen, 20.000 şarj döngüsüne sahip yeni lityum-iyon batarya ile elektrikli araçlarda çığır açtı.
Altı yıl süren testlerde yüksek performans gösteren bu batarya, elektrikli araçların ömrünü uzatmayı ve çevresel etkilerini azaltmayı amaçlıyor. ABD’nin, elektrikli araç bataryalarının 8 yıl kullanım sonrası %80 kapasite korumasını zorunlu kılan düzenlemesi, bu teknolojiyle kolayca sağlanabilecek.
Daha da önemlisi, araştırmacılar bu dayanıklı bataryaların sadece araç ömrüyle sınırlı kalmayıp, kullanım sürelerinin sonunda rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde enerji depolamak için yeniden kullanılabileceğini belirtiyor.
Bu önemli buluşun temelinde, tek kristal elektrot kullanılan bir batarya teknolojisi bulunuyor. Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, Kanada’daki Saskatchewan Üniversitesi’ndeki Canadian Light Source (CLS) tesislerinde, standart ve tek kristal elektrotlu lityum-iyon bataryaları mikroskobik düzeyde inceledi. CLS’in ileri düzey senkrotron ışını teknolojisi sayesinde, bataryaların iç yapıları ve bozulma mekanizmaları ayrıntılı bir şekilde analiz edildi.
Standart bataryalarda, lityum hareketi nedeniyle elektrotların çatladığı ve zamanla neredeyse toz haline geldiği tespit edilirken, tek kristal elektrotlu bataryada altı yıl kullanım sonrası bile yeni bir hücreyle arasında fark bulunamadı.
Araştırmacılar, bu dayanıklılık farkını elektrot malzemelerinin yapısına bağlıyor. Standart bataryaların elektrotları, küçük kristallerin birleşerek oluşturduğu bir kartopu gibi yapıya sahip ve zamanla çatlamaya eğilimli. Buna karşın, tek kristal elektrotlu batarya, büyük bir buz küpü gibi stres ve baskıya karşı daha dayanıklı bir yapı sergiliyor.