BloombergNEF’in (BNEF) yayınladığı “Yeni Enerji Görünümü 2024: Şebekeler” raporu, dünya çapında elektrik şebekelerinin modernizasyonu ve enerji dönüşümüne uyum sağlaması için gereken yatırımları ortaya koyuyor. Raporda, Net Sıfır Senaryosu (NZS) kapsamında, 2030’a kadar yıllık 811 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiği belirtiliyor. Bu rakam, geçtiğimiz yıl yapılan yatırımların neredeyse üç katına denk geliyor.
Enerji Altyapısında Yatırım İhtiyacı
Daha yavaş bir geçişi öngören Ekonomik Geçiş Senaryosu’nda (ETS) bile, 2030 yılına kadar şebeke harcamalarının yıllık 483 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yatırımların büyük bir kısmı, kablolar, trafo merkezleri ve direkler gibi geleneksel altyapıya odaklanırken, dijital teknolojiler de şebekenin güvenliğini ve dengesini artırmak için kritik bir rol oynayacak.
Yenilenebilir Enerjinin Yükselişi
Rüzgâr ve güneş enerjisi projelerinin entegrasyonu için yüzlerce kilometrelik yeni iletim hatları döşenmesi gerekecek. NZS kapsamında, küresel iletim şebekesinin 2050’ye kadar iki katına çıkması ve elektriğin yüzde 75’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması öngörülüyor.
Asya, Avrupa ve ABD’nin Liderliği
Bölgesel olarak en hızlı yatırım artışı Asya Pasifik’te bekleniyor. Küresel şebeke harcamalarının yüzde 42’sini üstlenecek olan bölgeyi, Avrupa ve Amerika takip ediyor. Avrupa’nın dijitalleşme yatırımları 458 milyar dolara, ABD’nin ise 453 milyar dolara ulaşacak.
Büyük Britanya, 2035’e kadar 10 bin kilometreden fazla denizaltı kablosu döşemeyi ve yılda 11,8 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Kaliforniya, orman yangınlarına dayanıklılığı artırmak ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu hızlandırmak için 2025-26 arasında yıllık 16,5 milyar dolar yatırım hedefliyor.
BNEF raporu, elektrik şebekelerinin modernizasyonunun, enerji dönüşümünde kritik bir öneme sahip olduğunu ve dünya genelinde kapsamlı bir altyapı yenilenmesine ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.